Seth Klarman: Miliardár a hedžový manažér, o ktorom ste pravdepodobne ešte nepočuli

Seth Klarman (theintercept.com)

Pre širokú verejnosť takmer neznáma osoba, avšak podľa denníka New York Times je Klarman považovaný za jedného z najšikovnejších investorov na svete, o ktorom však väčšina z vás pravdepodobne nikdy nepočula.

Spoluzakladateľ hedžového fondu Baupost Group, 64 ročný Seth Klarman, dnes spravuje kapitál v objeme zhruba 30 miliárd dolárov. V posledných rokoch sa preslávil najmä svojou „triezvou a dôkladnou analýzou.“ Vzhľadom na podobnosť, čo sa týka investičného štýlu, ho mnohí prezývajú ďalší Warren Buffett.

Rovnako, ako Buffettova, aj Klarmanova investičná filozofia sa zakladá na investovaní do akcií, ktoré sú v porovnaní so zvyškom trhu značne podhodnotené. Okrem investičnej stratégie týchto dvoch mužov spája aj veľká dávka opatrnosti, čo potvrdzuje ich averzný postoj voči investovaniu na dlh. „Nepoužívame pákový efekt. Nikdy v histórii firmy sme nemali maržový dlh,“ uviedol Klarman.

Kým Buffett k investovaniu pričuchol vo svojich 11 rokoch, Klarmana svet akcií zlákal už o rok skôr. Svoju prvú akciu kúpil ako 10-ročný.

„Z peňazí, ktoré som dostal na narodeniny, som si kúpil jednu akciu v spoločnosti Johnson & Johnson. Tá predstavovala špičku vo farmaceutickom priemysle a predaji spotrebného tovaru, ako napríklad známe náplaste Band-Aid,“ hovorí Klarman. Pre lepšiu predstavu, v januári 2019 sa hodnota jednej akcie tejto spoločnosti pohybovala na úrovni 128,80 USD.

Klarmana svet investícií pohltil natoľko, že už v piatej triede dokázal študentom predniesť skvelú prezentáciu, v ktorej im bližšie priblížil nákup akcií. Ba čo viac, Klarman mal v tom čase už aj vlastného osobného makléra, ktorý ho informoval o aktuálnych cenách jednotlivých akciových titulov.

Po získaní titulu MBA na Harvard Business School, Klarman pokračoval v štúdiu ekonómie na Cornell University. Neskôr sa pripojil k svojmu profesorovi Williamovi Poorvuovi a ďalším trom investorom, spolu s ktorými založili investičnú spoločnosť Baupost Group.

Začínali s kapitálom v objeme 27 miliónov dolárov, pričom prevažnú väčšinu financií zabezpečil Poorvu. Výborné výsledky, ktoré Klarman a jeho kolegovia dosiahli investovaním na akciovom trhu, zožali v priebehu niekoľkých desaťročí veľký úspech.

V roku 1989 časopis Fortune zaradil Klarmana do skupiny mladých manažérov (v tom čase mal Klarman 32 rokov), ktorí by sa mohli stať “novým W. Buffettom”. V tom čase jeho investičné portfólio dosiahlo priemernú výkonnosť 20%.

O dva roky neskôr sa Klarman rozhodol podeliť so svojimi skúsenosťami a napísal knižku „Margin of Safety: Risk-Averse Value Investing Strategies forthe Thoughtful Investor.“  Tá sa považuje za nevyhnutnú literatúru, ktorú by si mal prečítať každý, kto chce uspieť na Wall Street.

V súčasnosti je Klarman prezidentom a generálnym riaditeľom spoločnosti Baupost, ktorá svojim klientom pomáha so zhodnocovaním prostriedkov. Zároveň vzhľadom na zvyšujúce sa sociálne napätie a vlnu protestov, Klarman čoraz viac upozorňuje na dôsledky zvyšujúcich sa dlhov jednotlivých krajín, ktoré môžu byť spúšťačom veľkej finančnej krízy.

Podľa magazínu Forbes sa hodnota jeho majetku odhaduje na 1,5 miliardy dolárov.

Podľa informácií cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre