Trpký týždeň pre akcie

V piatok si americké akcie pripísali ďalšie straty a zaznamenali tak najväčší týždenný prepad za posledných 9 mesiacov.

Akciový index Dow Jones stratil 2,24%, širší benchmark S&P 500 klesol o 2,33%. Až 10 z 11 sektorov indexu S&P strácalo, rásť sa podarilo iba sektoru “utilities”.

Za celý týždeň akciový index Dow Jones stratil 4,5%, čo je najväčší percentuálny pokles od marca tohto roka.

Medvedím investorom hrajú do karát obavy súvisiace s globálnym obchodom. Napriek tomu, že Trumpova vláda a Peking chcú prostredníctvom spoločných rokovaní nájsť riešenie, ako zabrániť obchodnému napätiu, investorom to nestačí.

Trhy chcú oveľa viac dôkazov toho, že obe strany sa v roku 2019 vyhnú zavedeniu nových ciel, ktoré by ochromili globálny obchod.

To, že sa obchodníci obávajú eskalácie obchodnej vojny, potvrdzuje aj index akcií maloobchodných spoločností, ktorý v piatok stratil viac ako 6%. Keďže tieto spoločnosti dodávajú väčšinu produktov z Číny, sú obzvlášť citlivé na možnosť ďalších obchodných bariér.

Ako tvrdí Steve Chiavarone, portfólio manažér spoločnosti Federated Investors, hrozba nových obchodných sporov obmedzuje globálnych dodávateľov v plánovaní ďalšej stratégie, a keď nemôžu plánovať, nedokážu ani investovať. A takýto vývoj škodí americkej ekonomike.

Averziu k riziku prehĺbili aj problémy v Európe. Taliansko naďalej rokuje s EÚ o rozpočtovom deficite a budúci týždeň má britský parlament hlasovať o dohode o brexite.

Analytici upozorňujú, že v krátkodobom horizonte tu stále existuje neistota ohľadom diskusií o obchodných vzťahoch medzi USA a Čínou, ako aj neistota spojená s brexitom a Talianskom. To sú dôvody, prečo je o rizikové aktíva, ku ktorým patria aj akcie, menší záujem.

Naopak, v piatok sme mohli vidieť posilňovať zlato, ktoré patrí k obľúbeným bezpečným prístavom a zvýšená averzia k riziku mu prospieva.

Graf: Vývoj akciového indexu Dow Jones

Podľa informácií marketwatch.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre