Na čo všetko svet využíva zlato?

Aj keď sa na zlato vo väčšine prípadov pozeráme ako na investíciu alebo šperk, približne 10 % sa ho spotrebuje v rôznych priemyselných odvetviach či v medicíne. Pozrite sa, na aké rôzne účely sa dnes zlato využíva.

Elektronika

Dnes svet prekypuje elektronickými obvodmi, či už sú to stolné počítače, notebooky, televízory alebo mobilné telefóny. Nakoľko je zlato vysoko-účinným vodičom odolným voči korózii, využíva sa pri spájaní káblov na doskách plošných spojov.

Keďže sú tieto spoje tenšie než ľudský vlas, množstvo použitého zlata je veľmi nízke. Taký smartfón obsahuje zhruba 0,0002 unce zlata, čo pri aktuálnej cene predstavuje $36 centov. Samozrejme, za jeden rok sa vyprodukuje miliarda telefónov, milióny osobných počítačov a televízorov, takže si tento priemysel zapýta tony zlata.

mobilný telefón

Stavebníctvo

Využitie zlata ako dekoratívneho prvku v stavebníctve môžeme badať už v Starom Egypte, kde roztopením jednej unce zlata pokryli obrovskú plochu.

Dnes existujú ešte tenšie zlaté fólie, ktoré sa používajú ako reflexné nátery na oknách. Roztopením jednej unce zlata dnes vieme získať fóliu s plochou 1000 metrov štvorcových. Tenké plechy potiahnuté zlatom je možné vidieť na rôznych katedrálach.

Medicína

Už tisíce rokov sa pre odolnosť voči zničeniu, baktériám a strate lesku zlato využíva na medicínske účely. Súčasná moderná stomatológia si ročne zapýta niekoľko ton zlata, pričom dnes využíva hlavne biele zlato alebo zlaté zliatiny. Zlato má využitie pri korunkách, mostíkoch či strojčekoch, ktoré sa používajú na ortodontickú terapiu.

Využitie zlata v zubnom lekárstve siaha až do roku 700 pnl. V tom čase etruskí „zubári“ využívali zlatý drôt, aby svojim pacientom upevnili zubné náhrady.

stomatológia
Zlato sa často využíva v stomatológii

Okrem zubov sa dnes zlato pre svoju vysokú odolnosť voči baktériám využíva aj pri implantátoch. Čínski liečitelia rýdze zlato používali aj pri liečení vredov alebo kiahní. Dnes sa tento kov používa najmä pri liečbe pacientov s artritídou. Soli zlata sa používajú na zníženie opuchov, poškodenia kostí a na zmiernenie bolesti a stuhnutosti kĺbov.

Automobilový priemysel

Aj keď sa platina a paládium pri výrobe katalyzátorov využívajú najviac, svoje zastúpenie tu má aj žltý kov.

Zlato si miesto v automobilovom priemysle vydobylo najmä pred rokom 2008, kedy bolo lacnejšie než platina a paládium. Dnes to už ale opäť neplatí.

automobil
Zlato dopytuje aj automobilový sektor

Vesmír

Presne tak, aj skúmanie vesmíru si vyžaduje určité množstvo žltého kovu. Tmavšie časti kozmickej lode sú pokryté vrstvou zlata, aby odrážali infračervené žiarenie a chránili ich pred vysokou teplotou.

Navyše je zlato súčasťou skafandrov, najmä helmy, ktorá ako tvrdí NASA, kozmonautov ochraňuje pred žiarením.

Zhrnutie

Pre svoju vysokú kvalitu je zlato jedným z najžiadanejších kovov na svete. Nielenže nekoroduje, je vysoko odolné voči baktériám a dokonale vedie elektrinu, dá sa tiež výborne tvarovať. Navyše je to biologicky kompatibilný kov, čo znamená, že môže byť v kontakte s ľudským telom a nespôsobovať človeku ujmu na zdraví. Zlato je však príliš drahé, aby sa využívalo len tak náhodne. Po tomto drahom kove sa siaha v prípadoch, keď nie je k dispozícii žiadna lacnejšia alternatíva.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre