Bitcoin sa otvoril inštitucionálnemu kapitálu

Od pondelka 18. decembra si je možné na chicagskej burze CME prvý krát v histórii reálne kúpiť futures kontrakty na bitcoin. Ide o prelomovú vec, nie len z dôvodu legitimácie priestoru kryptomien, ale aj z dôvodu otvorenia kanálu, prostredníctvom ktorého môžu do tohto priestoru prúdiť inštitucionálne peniaze. Dnes je totiž inštitucionálnych investorov na tomto trhu veľmi málo. Dopyt je pritom obrovský.

Doteraz bolo možné do bitcoinu investovať prostredníctvom rôznych platforiem, virtuálnych peňaženiek, či nízkeho počtu malých búrz, no nič v rozmeroch, ktoré by mohli byť zaujímavé pre penzijné fondy, správcov portfólií, či hedgeové fondy. Penetrácia tu je minimálna.

Odhadujem, že na svete môže byť otvorených len zhruba 20 miliónov účtov s kryptomenami. Nízka penetrácia sa mi potvrdzuje aj na rôznych podujatiach a konferenciách, ktoré navštevujem. Či už je to Zürich, Rusko, Ázia, ale aj USA, všade je to rovnaké. Dokonca aj na fintech konferenciách, ktoré by mali udávať trend ostatným, na otázku, kto investuje do kryptomien, zdvihne ruky prinajlepšom len malý zlomok zúčastnených.

V Zürichu sme napríklad mali špeciálne podujatie pre VIP investorov, kde sa v jednej miestnosti zišlo zhruba 20 ľudí, ktorý mali pod správou rádovo desať miliárd dolárov. Každý z nich mal o kryptomeny a investície do nich veľký záujem. No na základe nedospelosti technológie, a začiatku prenikania na trh, je pre nich veľmi ťažké na tento trhu vstúpiť. Ide aj o otázku bezpečnosti, ktorá nie je ešte dostatočne vyriešená. To je dôvodom, pre ktorý veľký objem kapitálu ešte stále vyčkáva.

K skutočnej zmene podľa mňa dôjde v priebehu šiestich až 18tich mesiacov. Dnes je odvetvie v plienkach. Čaká sa na technologické inovácie, ale aj na patričnú reguláciu, či doriešenie otázky zdaňovania. Prvým krokom však môže byť aktuálne spustenie obchodovania s futures kontraktami. Je to zároveň aj prvá skúška trhu.

Vidíme, že bitcoin vykazuje veľkú volatilitu. Môžu to byť denné pohyby aj o 20, či 30 percent. Sú spôsobené aj vyššie zmienenými nedoriešenými otázkami. Na povrch sa však derie aj otázka, čo sa stane s tradičnými trhmi, ktoré sa blížia na koniec hospodárskeho cyklu?

Ja osobne zostávam pri tomto trhu naďalej veľmi prorastovo naladený. Keď dôjde k vyriešeniu všetkých otázok, myslím si, že v priebehu nasledujúcich šiestich až 18 mesiacov môže bitcoin vzrásť na päť až desaťnásobok, čo by ho posunulo do pásma od 50 tisíc do 100 tisíc dolárov.

Kay van Petersen, globálny makro stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre