FED: Vypredávanie dlhopisov už v októbri?

Najbližšie zasadnutie komisie FEDu je naplánované na budúci týždeň. Neočakáva sa, že na ňom dôjde k zvýšeniu sadzieb. No čaká sa, že centrálna banka oznámi bližšie podrobnosti o pláne zredukovať svoju bilanciu o dlhopisy, ktorým sa blíži exspirácia. “Dnes sa hovorí o objeme desať miliárd dolárov za mesiac so začiatkom v októbri,” uvádza menový stratég Saxo Bank John Hardy.

“Na základe toho, že americký prezident Donald Trump sa dohodol s demokratmi na zvýšení dlhového stropu, sa zdá, že FEDu nebude nič brániť v tom, aby podrobnosti o obmedzovaní bilancie zverejnil už na tomto zasadnutí” myslí si analytik.

Rozhodnutie o kvantitatívnom „utesňovaní“, je už do veľkej miery zahrnuté do aktuálnych cien na trhu. Špekuluje sa teda len o podrobnostiach. Čo môže pritiahnuť väčší záujem, je prípadný komentár FEDu k zmenám v prognóze ekonomického rastu v najbližšom období, napríklad z dôvodu ničivých hurikánov Harvey a Irma.

Takýto komentár by mohol znížiť očakávania trhu týkajúce sa možného zvyšovania sadzieb v decembri, čo by následne spôsobilo ďalšie oslabenie amerického dolára, a to najmä voči menám rozvíjajúcich sa krajín. Slabší dolár by zas vytvoril napätie na trhoch komodít, ktoré sú denominované v tejto mene. Týkať sa to môže najmä ropy.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre