Donald Trump je pod tlakom a preto je nebezpečný

Vnútorný súboj Donalda Trumpa medzi snahou udržať ekonomický rast krajiny a regresiou k “Trumpovi-kandidátovi” ukazuje na obmedzený dosah a výkon jeho vlády. Touto dobou mali už všetci Trumpovi predchodcovia v prezidentskej funkcii pripravený a zverejnený svoj ekonomický program a agendu. D. Trump však nemá ani len smer či stratégiu, s výnimkou jeho útokov na Twitteri.

To znamená, že nový americký prezident svoje predstavy pravdepodobne ukáže na jednej alebo všetkých týchto vysoko rizikových udalostiach.

  • 28. februára: Trump prehovorí na spoločnej schôdzi Kongresu USA,
  • 29. a 15. marca: rokovanie FOMC,
  • 30. a 18. marca: ministri financií a zástupcovia centrálnych bánk krajín G20 sa zídu v nemeckom Baden-Badene

Najpravdepodobnejším – a najväčším – rizikom je prejav na spoločnej schôdzi Kongresu USA.

Sú tu veľké očakávania týkajúce sa jeho prejavu k daňovej politike, zrušeniu zákona o dostupnej zdravotnej starostlivosti (Obamacare) a ako aj k novej obchodnej politike.

“Amerika na prvom mieste” bol Trumpov bojový pokrik počas volieb. Použil ho tiež kongresman a bývalý viceprezidentský kandidát Paul Ryan. Vieme, že znamená “ochrana” amerických pracovných miest za akúkoľvek cenu – aspoň pokiaľ ide o verejnosťou sledované prípady – ale čo to znamená pre celkovú obchodnú stratégiu a globalizáciu?

Trump je pod tlakom a preto je podľa môjho názoru nebezpečný. V takejto situácii je oveľa vyššia pravdepodobnosť možných negatívnych dopadov, než pri hladkom priebehu jeho vládnutia.

Hlavná pozornosť je dnes upriamená na obchod. D. Trump vníma obchodný deficit ako hlavného vinníka nedostatku pracovných miest v Spojených štátoch. Je však faktom, že USA aktuálne zažívajú podpriemernú nezamestnanosť.

Predpokladám, že Trump bude sledovať politiku slabšieho dolára. To, či sa tak stane formou priamej politiky – teda, že ohlási nutnosť ukončiť americký rezervný systém, podobne ako to urobil jeho hrdina Richard Nixon, keď v roku 1971 ukončil zlatý štandard – bude jasné až koncom marca. Pokiaľ ide o pravdepodobnosť, náš názor je nasledovný:

  • 20 percentná pravdepodobnosť – silnejší dolár bez akejkoľvek zmeny politiky a s daňovými úľavami, ktoré budú priťahovať investorov. Dolár by sa tak mohol posilniť o 15 až 20 percent.
  • 60 percentá pravdepodobnosť – nepriame oslabenie dolára cez reštriktívne opatrenia FEDu, čo historicky vždy viedlo k slabšiemu doláru. To by viedlo aj k spomaleniu ekonomického rastu USA.
  • 20 percentná pravdepodobnosť – priame oslabenie dolára oznámením, že dolár prestáva byť rezervnou menou a vynútením si buď novej dohody Plaza Accord, alebo podobnej dohody so zahraničnými exportérmi. (Budú sa opakovať 80. roky minulého storočia?)

Už na budúci mesiac by sme sa teda mali dozvedieť, kam bude americký dolár naďalej smerovať. My v Saxo Bank zatiaľ zostávame priklonení k medvediemu trhu.

 

xtb
Komentáre