Brexit sa stal realitou. Trhy kolabujú

Briti počas včerajšieho historického referenda o zotrvaní krajiny v EÚ rozhodli, že viac nechcú byť súčasťou európskeho spoločenstva. Za odchod Veľkej Británie z EÚ (BRexit) hlasovalo 51,9% voličov.

Znamená to, že prvýkrát v histórii Európskej únie ju opúšťa jeden z členov. Ako vidieť na nižšie priloženej grafike CNN, kým Londýn, Škótsko a Severné Írsko boli za zotrvanie v EÚ, Anglicko a Wales hlasovali silno za Brexit.

Účasť v referende dosiahla 71,8%, čo znamená, že hlasovať prišlo viac ako 30 miliónov voličov.

Finančné trhy na Brexit zareagovali presne tak, ako sa očakávalo – žiadané sú bezpečné prístavy ako zlato či japonský jen, britská libra a euro sa dostali pod výrazný tlak. Kým ešte včera menový pár GBP/USD posilnil k 1,48, aktuálne stráca 8% na 1,3678 dolára a nachádza sa na najnižšej úrovni od roku 1985.

Výpredaje nastali aj na akciových trhoch – japonská burza padla o takmer 8%, hongkonský index Hang Seng stratil 4,63%, austrálsky benchmark ASX oslabil o 3,34%. Drahé kovy sú na koni. Zlato sa v noci dostalo až na 1359 dolárov, pričom včera sa ešte obchodovalo na úrovni 1260 dolárov. Aktuálne žltý kov získava 4,39% na 1318 USD/uncu, striebro získava viac ako 2% na 17,7 USD.

 

Graf: Obchodníci vo veľkom vypredávajú libru šterlingov

Graf: Zlato sa podľa očakávaní natiahlo k úrovni 1400 USD

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre