Pôjdu sadzby v eurozóne ešte viac nadol?

Hlavný ekonóm Európskej centrálnej banky (ECB), Peter Praet, sa pre talianske noviny „La Repubblica“ vyjadril, že čo sa týka boja proti nízkej inflácii a slabej ekonomike, ECB ešte stále nedosiahla hranice svojej menovej politiky.

Podľa neho ešte sadzby technicky nedosiahli svoje dno – niektoré krajiny držia kľúčové sadzby pod nulou, príkladom sú záporné sadzby vo Švajčiarsku či Dánsku.

Len minulý týždeň ECB rozhodla, že kľúčovú sadzbu v eurozóne prvýkrát v histórii znižuje na 0%. Zároveň rozhodla o navýšení programu nákupu dlhopisov zo 60 na 80 miliárd eur/mesačne. Depozitná sadzba bola ešte viac posunutá do negatívneho teritória a to z mínus 0,3% na mínus 0,4%.

Euro aj napriek tomu odštartovalo rally, nakoľko šéf ECB Mario Draghi počas tlačovej konferencie naznačil, že ďalšie znižovanie sadzieb nepredpokladá. Na rozdiel od Draghiho, Praet naznačil, že ešte stále je tu priestor pre nižšie sadzby.

Ekonóm ECB sa okrem toho v rozhovore vyjadril, že existuje teoretická možnosť toho, že by ECB tlačila peniaze a dávala ich priamo ľuďom. Takýto scenár ale považuje za mimoriadne extrémny.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre