Ropa skĺzla z 3-mesačného maxima. Kvôli Iránu

Ropa sa v dnešnom obchodovaní dostala pod predajný tlak, za čo môžu najnovšie vyhlásenia Iránu.

Americká ropa WTI oslabuje o takmer 4% na 36,98 dolárov za barel, čím oslabuje z predošlých 3-mesačných maxím. Severomorská ropa Brent lacnie o 3% na 39,20 USD/barel.

Pod výpredaje sa postaral iránsky minister pre ropné záležitosti Bijan Zanganeh, ktorý uviedol, že jeho krajina sa v súčasnosti nepripojí k ropným producentom, ktorí súhlasili so zmrazením ropnej produkcie na januárových úrovniach.

Zanganeh uviedol, že k týmto diskusiám sa Irán pridá po tom, ako sa iránska produkcia ropy vráti na úrovne z doby, kedy na Irán neboli uvalené medzinárodné sankcie. V tom čase iránska produkcia dosahovala 4 milióny barelov ropy denne.

Zhruba pred mesiacom sa v Katari stretli zástupcovia Saudskej Arábie, Venezuely, Ruska a Kataru, kde rozhodli, že v snahe podporiť rast cien ropy zmrazia svoju ropnú produkciu na januárových úrovniach.

Po tom, ako ropa dosiahla vo februári až 13-ročné minimum na úrovni 26 dolárov, začala jej cena opäť oživovať v nádeji, že ropný trh má to „najhoršie za sebou“ a ceny dosiahli dno. Od tej doby sa cena čierneho zlata nadýchla o 35%, za čo môže aj pokles bridlicovej ťažby v USA.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre