Slabý dolár vyniesol zlato na 3-mesačné maximum

Zlato v stredajšom obchodovaní posilnilo na čerstvé trojmesačné maximum, čo je odrazom oslabeného amerického dolára. Cena žltého kovu v stredu vzrástla až o 1,50% na 1143 dolárov za trojskú uncu.

Dolárový index, ktorý meria silu amerického dolára voči košu hlavných mien, oslabil o 1,65%. Analytici to zdôvodňujú očakávaniami, že Federálny rezervný systém (Fed) sa v najbližších mesiacoch pravdepodobne zdrží ďalšieho zvyšovania sadzieb.

Pozorovatelia trhu sa tak domnievajú, že Fed bude menovú politiku sprísňovať pomalším tempom než sa pôvodne očakávalo. Oslabená americká mena zvýhodňuje nákup komodít investormi z iných menových oblastí, čo tlačí na rast dopytu.

Zlatu okrem iného prospieva zvýšená volatilnosť na finančných trhoch, ktorú vyvolávajú najmä problémy v Číne. Žltý kov ťaží zo skutočnosti, že investori majú v turbulentných časoch tendenciu siahať po drahých kovoch.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre