Cena ropy na 12-ročnom minime. Prepadne sa až na 18 dolárov?

V uplynulom obchodnom týždni sme videli výrazný pokles cien čierneho zlata, za čo môžu silnejúce obavy o hospodársky vývoj v Číne a pretrvávajúci nadbytok ropy na ropnom trhu. Cena americkej ropy WTI poklesla na 32,89 dolárov za barel, čo je najnižšia úroveň za posledných 12 rokov.

Analytici očakávajú, že previs ponuky na ropnom trhu sa bude prehlbovať, hneď po tom, sa na trh vráti iránska ropa. Počíta sa tiež s rastúcou produkciou ropy v USA, Saudskej Arábii či Rusku.

Okrem toho sú v súčasnosti ceny ropy pod tlakom silného amerického dolára, ktorý ťaží z robustnej ekonomiky USA. Keďže dolár voči ostatným menám posilňuje, nákup ropy sa stáva drahším pre investorov z iných menových oblastí. Posledným býčím impulzom pre americký dolár boli silné decembrové dáta z trhu práce.

John Kilduff, zakladajúci partner v Again Capital v rozhovore pre CNBC uviedol, že cena ropy by dokonca mohla poklesnúť pod 18 dolárov. Podľa neho sa tak stane po tom, ako v najbližších mesiacoch pominú iránske sankcie a krajina začne na presýtený ropný trh dodávať dodatočných pol milióna až milión barelov ropy denne.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre