Na akciový kolaps v Číne reaguje aj Európa

Po tom, čo dnes muselo byť v Číne pozastavené obchodovanie z dôvodu masívneho prepadu na akciovom trhu, došlo k zhoršeniu sentimentu aj na ostatných burzách.

Čínske akcie zareagovali na ďalší pokles tamojšej priemyselnej výroby – akciový index Shanghai Composite sa prepadol o 7%, na čo regulátor zareagoval prerušením obchodovania. Keďže nepomohlo ani odstavenie obchodovania na pár minút, v Číne uzavreli burzu na celý zvyšok dňa.

Zvýšenú nervozitu po prepadoch v Číne vidieť aj na ostatných burzách – nemecký akciový index DAX 30 stráca takmer 4%, francúzsky CAC 40 oslabuje o 2,31%, britský FTSE 100 klesá o 2,22%.

Čínska priemyselná výroba v decembri oslabila už desiaty krát za sebou, čo zvyšuje obavy o vývoj druhej najväčšej ekonomiky sveta.

Čína prvýkrát využila mechanizmus zastavenia obchodovania na 15 minút, ktorý sa aktivuje po tom, ako akciový index CSI 300 oslabí o 5%. Ak výpredaje pokračujú a index oslabí o 7%, obchodovanie je prerušené na zvyšok dňa. Analytici však vyjadrili pochybnosti nad týmto novým opatrením, keďže podľa nich sa kvôli mechanizmu ešte viac prehĺbila panika a vzrástla sila medvedích investorov.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre