Už vo štvrtok sa ukáže, kto mal pravdu

Už vo štvrtok 17. septembra sa investori dozvedia odpoveď na jednu z najfrekventovanejších finančných otázok súčasnosti, a to či Federálny rezervný systém (Fed) tento mesiac zvýši úrokové sadzby?

Jednoducho sa ukáže, či mali pravdu tí, ktorí počítali so zvýšením už v septembri, prípadne tí, ktorí počítali s neskorším dátumom.

Ak sa Fed rozhodne pre zvýšenie sadzieb, pôjde o prvé navýšenie od roku 2006. Do štvrtku však trhy zostávajú v neistote, pretože je len málo jasné, ako sa Fed rozhodne. Analytici upozorňujú, že názory na postoj Fedu k sadzbám sa výrazne líšia, takže volatilita na trhu zostáva vysoká.

Zvýšená volatilnosť trhov v posledných týždňoch môže byť podľa pozorovateľov jedným z dôvodov, prečo Fed sadzby nezvýši. Aj keď to Fed neuviedol v žiadnom zo svojich zápisníc, nestálosť a trhové výkyvy môžu ovplyvniť jeho rozhodovanie.

Každá zo strán má k dispozícii niekoľko argumentov – tí, ktorí tvrdia, že Fed sadzby nezvýši, poukazujú na slabú infláciu, súčasné problémy globálnej ekonomiky či zvýšené výkyvy na finančných trhoch.

Druhá strana argumentuje poklesom americkej nezamestnanosti na 5,1% či rizikom vytvárania špekulatívnych bublín, ktorým sa darí v prostredí nulových sadzieb.

Ktorý z finančných táborov bude mať pravdu? Odpoveď príde už tento týždeň.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre