Skoré zvýšenie sadzieb v USA môže vyvolať paniku, varuje Svetová banka

Kaushik Basu, hlavný ekonóm Svetovej banky, varuje Federálny rezervný systém pred skorým zvyšovaním sadzieb. Ekonóm pre Financial Times uviedol, že ak sa Fed rozhodne zvýšiť sadzby na septembrovom zasadnutí, vyvolá tým paniku a zmätok na rozvíjajúcich sa trhoch.

Ako dodáva, je to zlúčený efekt z posledných dvoch týždňov, kedy sa o zlé správy postarala Čína a jej masívna devalvácia meny. Centrálna banka USA by tak so zvyšovaním mala počkať dovtedy, kým globálna ekonomika opäť nenadobudne istejšie základy.

Basu vo svojej júnovej prognóze uviedol, že rast globálnej ekonomiky na úrovni 2,8% je ohrozený spomalením v rozvíjajúcich sa ekonomikách ako Čína a Brazília, ako aj chudokrvným rastom v priemyselne vyspelých ekonomikách.

Podobne ako Svetová banka, aj Medzinárodný menový fond (MMF) nedávno vyjadril svoje obavy zo skorého zvyšovania sadzieb v USA. „Situácia na celom svete je dosť hrboľatá. Fed by mal s prvým zvyšovaním sadzieb od roku 2006 pokračovať postupne“, uviedol pred pár dňami hovorca MMF.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre