Všetko o gréckom referende + scenáre v prípade ÁNO a NIE

Už v nedeľu sa v Grécku uskutoční referendum, v ktorom sa majú Gréci vyjadriť, či prijať tvrdé podmienky záchranného programu alebo ich zamietnuť tak, ako to urobila grécka vláda.

V Grécku je celý týždeň referendum hlavnou témou. Diskutuje sa o ňom na uliciach, námestiach, Twitteri, Facebooku či doma v rodinách. Na sociálnych sieťach vedú Gréci búrlivé diskusie, keďže podľa prieskumov sú v súčasnosti rozdelení na dva tábory.

V nedeľu sa rozhodne. Volebné miestnosti budú otvorené od 7 hodiny ráno do 19 hodín večer, pričom výsledok by mohol byť známy už pred polnocou. Banka JP Morgan na základe minulých volieb v Grécku očakáva, že 90% hlasov bude spočítaných do polnoci. Prípadne to môže byť ešte rýchlejšie, keď tentokrát sa spočítava iba ÁNO alebo NIE.

Čiže o čom bude referendum? Grékom je položená otázka, či prijať návrh dohody predložený medzinárodnými veriteľmi, čiže ECB, EÚ a MMF. Návrh vychádza zo zasadnutia euroskupiny, ktoré sa uskutočnilo 25. júna a je zložený z dvoch dokumentov.

Grécka vláda sa v posledných dňoch voličom všemožne snaží vysvetliť, že to nie je hlasovanie o členstve v eurozóne, ale hlasovanie o návrhu dohody. Minister financií Varoufakis pre Bloomberg TV uviedol, že ak ľudia v referende zahlasujú ÁNO, rezignuje na svoj post. Grécka vláda na čele s premiérom Tsiprasom sa domnieva, že NIE v referende by posilnilo jej pozíciu pri rokovaní s veriteľmi. Európski predstavitelia to ale kritizujú a nesúhlasia, že NIE by Aténam uľahčilo vyjednávanie.

Čo ukazujú prieskumy?

Výsledky prieskumov dopadli zmiešane. Podľa prieskumu agentúry Bloomberg by 43% hlasovalo nie, 42,5 % áno. 14,5% voličov zostalo nerozhodnutých.

Prieskum pre Ethnos Poll hovorí, že za nie bude hlasovať 43,4% voličov a za áno44,8%. Analytici očakávajú, že v referende padne „ÁNO“. Aj podľa britských a írskych bookmakerov je pravdepodobnejšie ÁNO ako NIE.

Čo sa stane, ak v referende padne ÁNO?

Podľa všetkého to povedie k rozpadu gréckej vlády. Aj minister Varoufakis naznačil, že v prípade ÁNO môže demisiu podať celá grécka vláda. Ako Varoufakis uviedol, s medzinárodnými veriteľmi nepodpíše žiadnu dohodu bez toho, aby nedošlo k reštrukturalizácii gréckeho dlhu.

Každopádne, vytvorenie novej vlády nebude ľahké. Politické strany, ktoré podporujú ÁNO, držia iba 106 kresiel, takže z aktuálnej vlády by bolo potrebných ešte 45 poslancov.

Podľa analytikov by ÁNO z pohľadu trhov podporilo chuť riskovať, z čoho by najviac ťažili najmä európske akcie. Taktiež by to posilnilo očakávania, že Fed tento rok zvýši sadzby, z čoho by ťažil americký dolár.

Alexis Tsipras

Čo ak Gréci povedia NIE?

Podľa gréckeho premiéra Tsiprasa to bude krok k posilneniu vyjednávacej pozície jeho vlády. Podľa bývalého gréckeho premiéra Karamanlisa to bude viesť k vylúčeniu Grékov z eurozóny. Grécko jednoducho stratí oficiálnu finančnú pomoc a ocitne sa na nezmapovanom území. Taktiež sa očakáva, že ECB nenavýši linku núdzových úverov ELA, čo povedie k problémom bankového sektora. Nasledovalo by tak destabilizovanie bankového sektora, ďalšie hospodárske problémy až dlhoočakávaný Grexit.

A čo trhy? V prípade NIE by došlo k zhoršeniu trhového sentimentu a oslabeniu eura. Trvalo by aj niekoľko mesiacov, kým by bol známy oficiálny osud Grécka.

„Neexistuje žiadne dokonalé riešenie. Z dlhodobého hľadiska by bol najvhodnejší Grexit“, myslí si Robert Halver z Baader Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre