10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Módny gigant Inditex, ktorý stojí za značkami ako Zara, Bershka či Stradivarius, sa teší vyššiemu zisku. Skupina v uplynulom roku zarobila 2,5 mld. dolárov, čo je nárast o 5,2 %. Predaje módneho obra posilnili o 8,3 % na 18,12 mld. dolárov.

2. Britská nezamestnanosť klesá. Za obdobie troch mesiacov končiacich v januári sa počet nezamestnaných znížil o 102-tisíc na 1,86 milióna nezamestnaných. Miera nezamestnanosti zostáva na 5,7%.

3. Čínske akcie dnes pokračovali v raste, pod čo sa podpísali očakávania na stimuly zo strany Pekingu. Index Shanghai Composite posilnil o viac ako 2 % na 3577 bodov, čo je najvyššia hodnota od mája 2008. Index Hang Seng získal 0,9 %.

4. Februárový rast japonského exportu prekonal očakávania. Vývoz medziročne vzrástol o 2,4 %, pričom analytici počítali s nárastom o 0,3 %. V januári rast japonského exportu dosiahol až 17 %.

5. Sadzby vo Švédsku opäť nižšie. Centrálna banka znížila hlavnú repo sadzbu z predošlých -0,1 % na mínus 0,25 %. Švédska koruna zareagovala poklesom voči euru aj doláru o 1 %. Čítať viac

6. Zlepšená prognóza pre britskú ekonomiku. Ako dnes uviedol britský minister financií George Osborne, v roku 2015 by britské hospodárstvo malo rásť tempom o 2,5 %. Decembrová prognóza počítala s rastom 2,4 %. Prognóza rastu pre rok 2016 bola zvýšená z 2,2 % na 2,3 %

7. Čas pre Grécko sa kráti, uviedol v stredu v Berlíne nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Poukazuje na pretrvávajúcu absenciu spoločnej dohody medzi Aténami a Trojkou.

8. S aktuálnou situáciou v Grécku je znepokojený aj šéf Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Po stretnutí s francúzskym premiérom Manuelom Vallsom uviedol, že nie je spokojný s pokrokom, ktorý bol dosiahnutý v posledných dňoch. Zostávam naďalej znepokojený, vyhlásil Juncker.

9. OECD varuje pred nízkou infláciou a úrokovými sadzbami. Organizácia ich označila za nové riziko pre globálnu ekonomiku a vyzýva vlády, aby pri podpore hospodárskeho oživenia zohrali väčšiu úlohu.

10. Už dnes o 19:00 (nášho času) sa v USA uskutoční dlhoočakávané zasadnutie FOMC (orgán Fedu). Americká centrálna banka môže poskytnúť ďalšie signály o tom, či v blízkej dobe chystá obraz vo svojej úrokovej politike.

xtb
Komentáre