Britská ekonomika prekvapivo rástla. Pomohol jej futbal

veľká británia

Ako v piatok oznámil britský štatistický úrad, ekonomika Veľkej Británie v novembri medzimesačne rástla o 0,1 %. Ekonómovia oslovení agentúrou Reuters pritom počítali s poklesom hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,2 %.

K lepšiemu než očakávanému ekonomickému vývoju prispeli nedávne majstrovstvá sveta vo futbale v Katare, ktoré v krajine zvýšili predaj nápojov a potravín. Darilo sa tiež britským krčmám a barom, v ktorých ľudia sledovali futbalové zápasy.

Šiesta najväčšia ekonomika na svete v treťom štvrťroku klesla o 0,3 %. Ak dôjde k poklesu HDP aj v štvrtom štvrťroku, Británia by sa oficiálne dostala do ekonomickej recesie (tá je obvykle definovaná ako dva štvrťroky poklesu za sebou).

Ako poznamenáva agentúra Reuters, aby v štvrtom štvrťroku došlo k poklesu HDP, v decembri by hospodárstvo muselo klesnúť o približne 0,5 %.

„S dobrým vetrom sa Spojené kráľovstvo teraz môže vyhnúť recesii, hoci december bol poznačený rozsiahlymi štrajkami a prieskumy ekonomickej aktivity boli slabé,“ uviedla ekonómka HSBC Liz Martinsová.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre