Rozhýbu lenivé devízové trhy očakávané makroúdaje?

Americký dolár je v súčasnosti natoľko silný, že trh sa zdráha urobiť čokoľvek, čo by narušilo jeho stabilitu. Včera sa menový pár EURUSD pokúsil znížiť svoju stratu, avšak opäť nedokázal zmazať predchádzajúce poklesy a neskôr počas dňa sa vrátil na svoju otváraciu úroveň.

Aj akcie ostatných menových párov neboli nijak výrazné, až na švédsku korunu, ktorá poskytla na pár okamihov krásny ohňostroj. Po prvé, švédske ekonomické údaje boli sľubné a hrubý domáci produkt vo štvrtom kvartáli zahviezdil.

Po druhé, guvernér centrálnej banky – Riksbank včera naznačil, že existujú príznaky o  odrazení inflácie od svojho dna. Zároveň počas rozhovoru s iným guvernérom uviedol že v prípade potreby sú na rade ďalšie nekonvečné monetárne opatrenia. V kontexte silnej švédskej koruny je každé zníženie obáv z deflácie pre SEK hnacím motorom.

Graf: EURSEK

Kým nedávne cenové pohyby predpokladali návrat k úrovni 9,27, momentum je naďalej impozantné. Výpredajová vlna je okrem toho teraz tak masívna, že skoro prelomila dlhotrvajúci rastový trend, ktorý trvá už od roku 2013. Tento menový pár može byť krátkodobo podhodnotený, no sila predajná vlna ho môže v nasledujúcich týžňoch až mesiacoch posunúť na hodnotu 9,00.

Dúfajme, že dnes získame dostatok vstupov na to, aby sa volatilita na trhoch rozhýbala.

Meny vybraných krajín:

USD: Americký dolár točí svoje kolesá, avšak nie je v súčasnosti schopný získať jasné smerovanie, aj keď včera bolo zopár pokusov na jeho predaj, všetky pokusy boli neúspešné (napríklad páru EURUSD sa včera nepodarilo prelomiť hranicu 1,12). Ak dnes neuvidíme extrémne prekvapivé čísla z ADP/ISM, k výraznejšiemu posunu pravdepodobne dôjde až v piatok po zverejnení čísel o mzdách.

EUR: Nemožno hovoriť o rely a je dokonca ťažké i rozhodnúť, či reagovať na európske dáta, ako sú výsledky PMI.  Politika Európskej centrálnej banky a prietok jej menovými kohútikmi totiž nie je na dosť dlhý čas vopred žiadnym tajomstvom. Tri nevýrazné (doji) dni v rade naznačujú maximálnu mieru neistoty.

JPY: Včerajší rizikový apetít snáď jen posilní. Môžeme sa upínať na záver roka, čo je v Japonsku koniec marca a jeho efekty na jen? Exportéri sa budú snažiť hedžovať svoje riziká na budúci rok a jen by mohol posilniť. Oblasť EURJPY okolo 133,50 vyzerá zaujímavo i vzhľadom k tomu, že pár nedokázal tento mesiac takmer nič. Pár USDJPY zostáva nevýrazný.

GBP: Menový pár GBPUSD vyzerá byť náchylný na pokles na úroveň 1,5350 až 1,5200 ak dnes uvidíme slabé výsledky britského PMI. Rovnako tak menový pár EURGBP spomalil a pár sa môže skonsolidovať, ak prelomí hranicu 0,7300.

CHF: Pre trh je zaujímavý len menový pár EURCHF ktorý môže prelomiť hranicu nad 1,0810, alebo pod 1,0610. Zaujímavo ešte vyzerá oblasť okolo 124,50 páru CHFJPY.

AUD: Austrálsky dolár sa po zlyhaní Reserve Bank of Australia znížiť úrokové sadzby nikam neposunul – predpokladám väčšie riziko oslabovania. Keď klesne späť po takticky dôležitú úroveň 0,7750, môže naďalej klesať. Horné pásmo je definované na 0,7900

CAD: Včerajšie výsledky HDP boli silnejšie než sa očakávalo na základe čoho sme videli jednorázový pokles páru USDCAD, avšak spôsob ako sa vrátil na úroveň 1,25 naznačuje silné tlaky na posilnenie.

NOK: Nórska koruna je teraz zraniteľná, nakoľko nemáme dostatok čerstvých dát.

Autor: John J. Hardy, menový stratég Saxo Bank

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre