Odborníci varujú Obamu: Na jeseň vláde dôjdu peniaze

Ako vyplýva z najnovších finančných odhadov, ak do jesene nebude navýšený dlhový strop, americkej vláde hrozí platobná neschopnosť.

Rozpočtový úrad amerického Kongresu (CBO – Congressional Budget Office) informoval, že peniaze ministerstvu financií USA vystačia do októbra až novembra. Aby sa zabránilo hroziacemu bankrotu, parlament musí opäť navýšiť dlhový strop.

Aj keď technicky dlhový limit vyprší už teraz 15. marca, prostredníctvom mimoriadnych opatrení a účtovných manévrov vláda získa určitý priestor až do jesene. Aj finančníci z Wall Street očakávajú, že k zvýšeniu dlhového stropu dôjde počas jesene.

Bolo to vo februári minulého roka, kedy v otázke navýšenia dlhového stropu došlo k neobvyklému sporu medzi demokratmi a republikánmi. V roku 2011 nastala mimoriadne patová situácia, čo takmer viedlo k platobnej neschopnosti Spojených štátov. Nakoniec sa to vyriešilo rozpočtovou dohodou o automatickom obmedzení výdavkov.

Čo je dlhový strop? Dlhový strop alebo tiež dlhový limit je samostatne stanovený limit, ktorý určuje, koľko si môže krajina (v tomto prípade Spojené štáty) požičať.

Pred rokom 1917 to fungovalo tak, že keď Spojené štáty potrebovali prostriedky na financovanie určitého projektu, Americký kongres musel schváliť každú jednu emisiu dlhopisov. Prišla však svetová vojna a tento zdĺhavý proces sa ukázal ako obrovská záťaž.Preto vznikol systém dlhového stropu, kedy Kongres USA povie: “Môžete si požičať toľko a toľko”. Keď je limit dosiahnutý, prichádza nové schválenie Kongresu, ktoré už poznáme pod pojmom navýšenie dlhového stropu.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre