Špekulanti veria zlatu. Jeho cenu vyhnali na 4-mesačné maximum

Šok v podaní Švajčiarskej národnej banky (SNB), nádej na nové stimuly zo strany ECB či blížiace sa voľby v Grécku. To sú hlavné faktory, ktoré vyvolávajú neistotu na finančných trhoch a zvyšujú príťažlivosť zlata.

Silnejší dopyt o tento kov potvrdzuje aj vývoj čistých dlhých pozícií, ktoré vzrástli zo 122 672 na 137 676. Je to už tretí nárast čistých long pozícií za sebou, čo signalizuje, že špekulanti počítajú s rastom ceny tohto kovu.

Do nového roku zlato vstúpilo najlepšie ako sa dalo, keďže od začiatku januára jeho cena vzrástla o 7,8 %. Z piatkového obchodovania si žltý kov odniesol zisk 0,85 % na 1275 dolárov za trójsku uncu.

Okrem menového tsunami, ktoré sme videli tento týždeň, cene zlata pomohlo aj rastúce riziko deflácie. Nízka cena ropy a iných komodít tlačí spotrebiteľské ceny čoraz viac nadol – ako ukázali dáta zverejnené tento týždeň, v Nemecku ako aj v USA inflácia oslabila na najnižšiu úroveň od roku 2009.

Oslabovanie inflácie a hrozba deflácie vyvoláva špekulácie, že americká centrálna banka (Fed) odloží plánované zvýšenie sadzieb. A práve pokračovanie politiky lacných peňazí je pre zlato vodou na mlyn.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre