5 dôvodov, prečo predať USA a nakúpiť Európu

Na pozadí rekordných výšin amerických akcií a problémov eurozóny, sa výskumné oddelenie JP Morgan rozhodlo zostaviť prehľad dôvodov, prečo sa prikloniť k európskym akciám a vypredať USA.

1. Prvý priložený graf znázorňuje, že eurozóna začala rok veľmi nepriaznivo. Akcie sú relatívne lacnejšie než v roku 2012, kedy bola menová únia na pokraji zrútenia.

Ďalší graf poukazuje na zdravé spready

2. Navyše dochádza k zlepšeniu odhadovaného pomeru P/E (cena akcie/zisk na akciu). Graf nižšie znázorňuje, že kým na začiatku roka boli európske akcie príliš drahé, k dnešku sa stiahli k primeraným cenovým úrovniam.

3. Dôvod číslo tri – zrejme ešte nikdy predtým nebol pomer zisku na akciu (EPS) v eurozóne v porovnaní s USA tak depresívny ako je dnes. JP Morgan uvádza, že priepasť je historicky veľká a mala by sa začať normalizovať.

4. Od apríla dochádza v eurozóne k nárastu menového agregátu M3. Podľa JP Morgan má tento vývoj tendenciu podporiť rast a úverovú aktivitu (môže ale nemusí).

Na tomto grafe banka poukazuje na vývoj úverov v Nemecku, kde už dochádza k rastu.

5. A nakoniec netreba zabúdať na klesajúci kurz eura, ktorý je podporou pre exportérov menovej únie a tlačí na rast ich ziskov.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre