10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Dopyt po zlate na 5-ročnom minime. Ako informovala Svetová rada pre zlato (World Gold Council), v treťom štvrťroku dopyt po zlate oslabil na 929,3 ton, čo je najnižšia úroveň od roka 2009. K celkovému oslabeniu prispel najmä prudký pokles v Číne.

2. Legendárny veľkoinvestor Warren Buffett kupuje Duracell. Čítať viac

3. Cisco prekonal očakávania. Techonologický gigant z USA vykázal zisk na akciu 0,54 USD, čo prekonalo očakávania trhu o jeden cent. Lepšie než sa počítalo sa vyvíjali aj príjmy, ktoré v treťom kvartáli dosiahol 12,24 miliardy dolárov.

4. Okrem Cisco Systems boli zverejnené aj čísla maloobchodnej siete Walmart. Aj keď zisk poklesol o jedno percento na 3,7 mld. dolárov, očakávania analytikov boli prekonané. Akcie Walmart získavajú viac ako 3 %.

5. Americké žiadosti o dávky v nezamestnanosti rástli viac než sa očakávalo  V porovnaní s minulým týždňom, sa zvýšili o 12 tisíc na 290 000, pričom ekonómovia počítali s úrovňou 280 tisíc žiadostí.

6. Nemecká inflácia prekonala očakávania, keď v októbri medziročný rast cien dosiahol 0,8 %. Taliansko sa konečne vymanilo z deflácie. V októbri tu ceny medziročne rástli o 0,2 %, čo je prvý nárast cien od júla.

7. Známy podnikateľ Richard Branson plánuje ďalší ťah. So svojou leteckou spoločnosťou Virgin America chce ísť na burzu. Očakáva sa, že hodnota leteckej spoločnosti dosahuje takmer miliardu dolárov.

8. Spoločnosť Hasbro údajne rokuje o prevzatí štúdia DreamWorks Animation, ktorého hodnota predstavuje zhruba 1,9 mld. dolárov. Spoločnosti sa chcú údajne skombinovať do firmy s názvom DreamWorks-Hasbro.

9. Aj napriek sankciám a klesajúcim cenám ropy ruské hospodárstvo rastie. V treťom kvartáli ekonomika Ruska rástla o 0,7 %, pričom trh počítal s rastom len o 0,3 %. V prvom a druhom štvrťroku tempo rastu dosiahlo 0,9 a 0,8 percenta.

10. Výpredaje pri rope. Cena Brent klesá o 1,13 % na 79,624 dolára za barel, WTI stráca až 1,94 % na75,386 dolára/barel. Saudský minister ropného priemyslu neposkytol žiadne známky toho, že by OPEC plánoval znížiť produkciu a zatlačiť tak ceny ropy nahor. Okrem toho sa počíta s ďalším rastom ropných zásob v USA.

[mc4wp_form]

Komentáre