10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Akcie výrobcu športových kamier GoPro (GPRO) dnes strácajú takmer 4 %. Spoločnosť podala návrh na predaj akcií triedy A v hodnote 800 miliónov dolárov. Zo správy nie je jasné, kedy spoločnosť plánuje akcie predať.

2. Zahraničný obchod Číny má za sebou silný mesiac. Vývoz krajiny v októbri medzimesačne vzrástol o 11,6 percenta. V septembri rast vývozu Číny dosiahol až 15,3 %.

3. Ruský rubeľ sa zotavuje. Voči doláru mena posilnila o viac ako 3 %, za čo môžu najmä slová prezidenta Vladimira Putina. Ten na začiatku summitu APEC v Pekingu vyhlásil, že centrálna banka podnikne všetky kroky proti prudkému oslabovaniu rubľa.

4. Dobré správy z eurozóny. Index Sentix v novembri vzrástol prvýkrát od júla, keď posilnil z mínus 13,7 bodu na 11,9 bodu. Ekonómovia počítali s ďalším poklesom indikátora.

5. Spoločnosť Carlsberg ohlásila v treťom kvartáli medziročný pokles zisku o takmer 5 %, za čo môžu najmä problémy v Rusku. Príjmy výrobcu piva na ruskom trhu poklesli o 15 %, čo je dôsledkom aj slabého kurzu rubľa.

6. Čínska inflácia zostáva na 5-ročnom minime. Rovnako ako v septembri, aj v októbri index spotrebiteľských cien medziročne rástol o 1,6 %.

7. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, stavebná produkcia sa v septembri sa v medziročne  znížila o 5,3 % na 447,4 mil. eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov bola o 1,3 % nižšia ako v auguste 2014.

8. Pozrime sa aj na slovenskú priemyselnú produkciu. Index priemyselnej produkcie (IPP) sa v septembri v porovnaní so septembrom 2013 zvýšil o 1,2 %.  Vývoj ovplyvnil rast v ťažbe a dobývaní o 4 % a v priemyselnej výrobe o 1,6 %.

9. Čína ešte viac otvára svoj akciový trh pre zahraničných investorov. K tomuto účelu sa už na spolupráci dohodli burzy v Hongkongu a Šanghaji.

10. John Chen, CEO spoločnosti BlackBerry uviedol, že spoločnosť prežila neľahké časy a v súčasnosti sa opäť obzerá po raste. Riaditeľ, ktorý sa kormidla firmy ujal v novembri minulého roka, chce BlackBerry opäť nasmerovať k ziskovosti.

[mc4wp_form]

Komentáre