10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Toyota naďalej svetovou jedničkou. Japonskej automobilke sa za prvých 9 mesiacov tohto roka podarilo predať celkom 7,6 mil. vozidiel, za čo jej z pohľadu predajov patrí titul najväčšej automobilky sveta. Nemecký koncern VW predal 7,4 mil. automobilov.

2. Goldman Sachs znižuje svoju prognózu pre cenu ropy – v 1. kvartáli 2015 by cena WTI mala dosahovať v priemere 75 USD/barel, v druhom kvartáli budúceho roka len 70 USD/barel.

3. Podnikateľský sentiment v Nemecku sa v októbri zhoršil už šiesty mesiac v rade. Indikátor IFO poklesol o 1,5 bodu na 103,2 bodu, čo je najnižšia úroveň od decembra 2012.

4. Ako dnes informovala Európska centrálna banka (ECB), v minulom týždni začala s nákupom tzv. krytých dlhopisov v hodnote 1,7 miliardy eur. “Je to viac ako sme očakávali. Tieto čísla naznačujú, že ECB chce výrazne rozšíriť svoju súvahu”, komentoval vyhlásenie ECB jeden z analytikov.

5. V nedeľných prezidentských voľbách v Brazílii zvíťazila súčasná prezidentka Dilma Rouseffová. Trhy výsledok vôbec neteší. Pozrite si reakciu.

6. Nový miliardový obchod – americký gigant na trhu s ovocím Chiquita Brands prijíma ponuku na prevzatie od spoločnosti Cutrale. Obchod má dosiahnuť celkovú hodnotu 1,3 mld. dolárov.

7. Francúzsky minister financií Michael Sapin uviedol, že Francúzsko plánuje v budúcom roku znížiť svoj rozpočtový deficit o ďalších 3,6 až 3,7 miliardy eur. Šéf rezortu financií informoval, že dodatočné zdroje sú odrazom nižších nákladov na refinancovanie či nižších príspevkov Francúzska do rozpočtu EÚ.

8. Objem úverov poskytnutých súkromnému sektoru v eurozóne v septembri poklesol, keď sa medziročne znížil o 1,2 %. Celkovo peňažná zásoba (M3) medziročne rástla o 2,5 %, čo je najsilnejší nárast od mája 2013.

9. Takzvané rozpracované predaje domov v USA v septembri rástli o 0,3 %, čo sklamalo očakávania na úrovni 0,5 %. Augustové predaje oslabili o 1 %.

10. Euro voči doláru dnes získava 0,31 % na 1,27152 dolára. Analytici tvrdia, že výsledky záťažových testov znížili neistotu ohľadom bankového systému v eurozóne. Na druhej stane je slabší americký dolár, ktorý podlomili slabé dáta z amerického realitného trhu.

[mc4wp_form]

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre