10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Internetový obor Google spustil fond s rizikovým kapitálom, ktorý bude investovať do sľubných európskych startupov. Ako táto spoločnosť informovala, fond s kapitálom 100 miliónov dolárov bude investovať do najlepších technologických nápadov. Presvedčilo ju mnoho úspešných európskych startupov, či už je to berlínsky SoundCloud alebo švédska firma Spotify.

2. Portugalský finančný trh čelí masívnemu tlaku. Dôvodom sú finančné problémy skupiny Espírito Santo International (ESI), ktorá sa tento týždeň omeškala s vyplatením krátkodobých dlhopisov a tým spustila lavínu výpredajov.

Skupina, o ktorej zdraví sa už dlhšie pochybuje, má značný podiel aj v tamojšej finančnej spoločnosti Espirito Santo Financial Group  – obchodovanie s jej akciami dnes muselo byť z dôvodu dramatického poklesu pozastavené. Portugalské akcie strácajú a výnosy na vládnych dlhopisov stúpajú nahor.

3. Strojné objednávky v Japonsku zaznamenali hrozivý rekord. Ich objem sa v máji v porovnaní s aprílom prepadol o rekordných 19,5 %. Pre analytikov išlo o šok, keďže počítali s medzi-mesačným nárastom objednávok o 0,7 %.

4. India, tretia najväčšia ekonomika Ázie, pokračuje v liberalizovaní svojho trhu. Po novom zahraničným investorom sprístupní trh so zbraňami ako aj poistný trh. Cieľom liberalizácie je vytvoriť nové pracovné miesta, najmä v priemyselnom sektore.

5. Taliansky priemysel dostal úder pod pás. Tamojšia výroba v máji v porovnaní s aprílom oslabila o 1,2 %, čo je najprudší pokles od novembra 2012. Ekonómovia počítali s nárastom priemyselnej produkcie o 0,2 %. Aby to nestačilo – aprílový nárast bol revidovaný z 0,7 % na 0,5 %. Priemyselná produkcia oslabila aj vo Francúzsku!

Dnešný vývoj EUR/USD

6. Menový pár EUR/USD dnes oslabil až na 1,35922 dolára, čo je pokles o 0,35 %. Spoločnú európsku menu ťažia turbulencie na portugalskom finančnom trhu ako aj slabé priemyselné dáta v eurozóne. Podľa odborníkov môže situácia v Portugalsku ohroziť celý európsky bankový systém. Mimoriadne dnes strácali aj európske akcie.

7. Počiatočné žiadosti o dávku v nezamestnanosti v USA opäť klesajú. Za posledný týždeň sa ich počet prekvapivo znížil o 11 tisíc na 304 tisíc žiadostí. Ekonómovia počítali s nezmenenou úrovňou 315 tisíc.

8. Ako dnes informoval Štatistický úrad SR, po zohľadnení sezónnych vplyvov priemyselná produkcia v máji oproti aprílu vzrástla o 0,7 %. Rástla aj stavebná produkcia, ktorá bola o 1,7 % vyššia ako v apríli 2014.

9. Ako hlási agentúra Reuters s odvolaním sa na dobre informované zdroje, nemecká banka Commerzbank očakáva, že americkým úradom zaplatí pokutu 600 až 800 miliónov dolárov. Podobne ako BNP Paribas, aj nemecký finančný dom je v USA obvinený z porušovania amerických sankcií.

10. Grékom dnes trhy požičali menej ako očakávali. V aukcii dlhopisov s trojročnou splatnosťou krajina získala 1,5 miliardy eur, pričom plánom bolo získať finančné prostriedky v rozsahu 2,5 – 3 miliardy eur. Pod slabšiu aukciu sa podpísali otrasy na portugalskom finančnom trhu. Dlhopisy dosiahli výnos 3,5 %.

xtb
Komentáre