10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Eskalácia krízy na Ukrajine dnes podlomila akciové trhy. Európsky akciový index Eurostoxx 50 oslabil o 1,23 %, americký index Dow Jones stráca takmer percento. Ako tvrdia obchodníci, trhy sú nervózne, pretože napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa stupňuje. Samozrejme, ide víkend, takže mnohí investori stornovali svoje pozície.

2. Ratingová agentúra Standard & Poor (S & P)  si podala ruský rating. Úverovú známku krajiny znížila o jeden stupeň na „BBB-„. Navyše, výhľad ratingu je negatívny, takže v blízkej dobe môže dôjsť k ďalšej degradácii. Ratingovka reaguje na vyhrocovanie ukrajinskej krízy.

3. Softvérový gigant Microsoft zverejnil výsledky za uplynulý kvartál. Čistý zisk dosiahol 5,66 mld. dolárov (68 centov/akciu), čo je viac ako odhad analytikov na úrovni 63 centov/akciu. Tržby Microsoftu dosiahli 20,4 mld. dolárov, čo je v súlade s očakávaniami. Akcie Microsoftu dnes rastú o 1,7 %.

4. Kým Microsoft investorov potešil, online obchod Amazon ich sklamal. Z prvého štvrťroku si odnáša chudobný zárobok 108 miliónov dolárov, pričom spoločnosť očakáva, že z druhého štvrťroku vyjde so stratou. Akcie Amazonu klesajú o viac ako 8 %.

5. Spotrebiteľská dôvera v USA sa rozjasnila viac než sa počítalo. Index Univerzity Michigan v apríli posilnil z 80 na 84,1 bodu, čo je najviac za posledných 9 mesiacov. Analytici počítali s nárastom len na 83 bodov.

6. Cyprus sa teší z lepšieho ratingu. Ratingová agentúra S&P zlepšila úverového hodnotenie Cypru o jeden stupeň na “B”. Ratingovka Fitch krajine vylepšila výhľad z negatívny na stabilný.

7. „To, čo sme dokázali na trhu s kávou, môžeme dokázať aj na trhu s čajom“, uviedol šéf reťazca s kávou Starbucks Howard Schultz. Podľa neho má trh s čajom hodnotu 90 mld. dolárov. Predaje Starbucks v prvom kvartáli rástli o 6 % na 3,87 mld. dolárov, čo je viac než odhadovali analytici.

8. Okrem akciového trhu badať zber ziskov aj na ropnom trhu. Cena ropy Brent stráca 0,80 % na 109,60 USD. Ropa WTI je lacnejšia o viac ako jedno percento a aktuálne sa obchoduje za 100,647 za barel.

9. Automobilka Ford má za sebou zdrvujúci štvrťrok. Jej zisk za uplynulé tri mesiace poklesol až o 39 %. Spoločnosť od januára do marca zarobila len 989 mil. dolárov, pričom rok predtým to bolo 1,64 mld. USD. Ford trpí oslabeným dopytom na kľúčovom severoamerickom trhu.

10. Napätie na Ukrajine dnes vytlačilo cenu zlata na 1301 dolárov za uncu, čo je nárast o pol percenta. Investori sa pred víkendom obzerajú po bezpečných aktívach, ku ktorým žltý kov bezpochyby patrí.

xtb
Komentáre