10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Európska centrálna banka (ECB) môže prikročiť k ďalším menovým stimulom.

Dnes na zasadnutí ECB vo Frankfurte nad Mohanom to uviedol prezident Mario Draghi (na snímke). Podľa Draghiho sa diskutovalo najmä o nákupoch dlhopisov, čo je typické aj pre americkú či britskú centrálnu banku.

2. To, čo sa ešte pred pár týždňami zdalo ako nemožné, sa teraz môže stať realitou. Chorľavé Grécko sa môže vrátiť na finančné trhy. „Chceme sa k tomuto kroku odvážiť čo najskôr“, uviedol vysokopostavený úradník z gréckeho ministerstva financií.

3. Rusi prikročili k výraznému zvýšeniu ceny plynu pre Ukrajinu, keď zrušili doterajšie zľavy. Za dva dni tak cena vzrástla na 485,50 dolárov za 1000 metrov kubických, čo je nárast o 80 %.

4. Maloobchod eurozóny pokračuje v raste. V marci sa maloobchodné tržby menovej únie medzimesačne navýšili o 0,4 %. Pre trh išlo o pozitívne prekvapenie, keďže ekonómovia očakávali pokles o 0,5 %.

5. Šéf ECB, Mario Draghi dnes dostal euro pod tlak. Menový pár EUR/USD stráca 0,32 % na 1,37212 dolára. Draghi naznačil, že ak bude inflácia v eurozóne naďalej ustupovať, ECB môže prikročiť k ďalším menovým stimulom. Táto skutočnosť spoločnej európskej mene neprospieva.

6. Čínsky sektor služieb zostáva krehký. Index nákupných manažérov v tomto segmente v marci oslabil o 0,5 bodu na 54,5 bodu. Napriek tomu index zostáva nad úrovňou 50 bodov, ktorá je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity.

7. Index nákupných manažérov (ISM) pre americký sektor služieb v marci vzrástol na 53,1 bodu, čo je však menej ako počítali analytici, ktorí predpovedali nárast na 53,5 bodu.

8. Štvrtok už klasicky patril číslám amerického ministerstva práce. To informovalo, že počet žiadostí o dávky v nezamestnanosti minulý týždeň vzrástol o 16 tisíc na 326 tisíc. Ekonómovia počítali s úrovňou 319 tisíc.

9. Nový francúzsky minister financií Michel Sapin žiada od Európskej komisie opäť viac času na zníženie deficitu. Pripomeňme, že europartneri už Francúzom dali o dva roky viac na to, aby deficit rozpočtu skresali pod 3 %. Francúzsko má tak čas do konca roka 2015.

10. Deficit zahraničného obchodu USA je vyšší než sa očakávalo. Vo februári sa deficit obchodnej bilancie USA prehĺbil na 42,3 miliardy dolárov. Analytici počítali s deficitom na úrovni 38,5 miliardy dolárov.

Komentáre