Tieto 3 grafy potvrdzujú, že 2. najväčšia ekonomika sveta spomaľuje

Áno, čínska ekonomika má problémy, čo potvrdil aj tamojší premiér Li Keqiang. Najnovšia vlna ekonomických dát potvrdila, že tohtoročný rast čínskeho hospodárstva bude slabší, než sa pôvodne odhadovalo.

Navyše, investor Marc Faber varuje pred hroziacou úverovou krízou, ktorá Čínu môže zasiahnuť.

Hrôzu v podobe makroekonomických dát odštartoval priemyselný index PMI – jeho hodnota vo februári poklesla na 50,2 bodu, čo je najnižšia úroveň za posledných 8 mesiacov. Neoficiálny index HSBC sa dokonca prepadol pod dôležitú 50-bodovú úroveň na 48,5 bodu, čo indikuje pokles ekonomickej aktivity v priemyselnom sektore.

Na druhom grafe vidíme oslabenie na strane zahraničného obchodu. Z dôvodu prudkého poklesu vývozu sa obchodná bilancia Číny po 11 mesiacoch opäť ocitá v deficite. Kým ekonómovia očakávali, že vývoz vo februári porastie o 7,5 %, skutočnosťou bol prepad zahraničných dodávok o 18,1 %.

Posledný graf poukazuje na ochladenie cien, čo je znak ekonomického spomalenia. Rast spotrebiteľských cien (CPI) vo februári spomalil z januárových 2,5 % na 2 %. Pokles cien výrobcov (PPI) sa vo februári ešte viac prehĺbil, a to z januárových -1,6 % na mínus 2 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre