Akcie nezačali rok najlepšie. Tu je všetko, čo potrebujete vedieť!

Zo včerajšieho obchodovania, ktoré bolo prvým v tomto roku, si americké ako aj európske akcie odnášajú citeľné straty.

Hlavný akciový benchmark Dow Jones Industrial oslabil o 0,82 % a širší index S&P 500 stratil 0,89 %. Európsky benchmark EuroStoxx 50, ktorý v roku 2013 vzrástol o 18 %, včera oslabil o 1,58 %.

Investori sa prepli do opatrného režimu, za čo môžu nepriaznivé dáta z čínskeho priemyslu. Čínska výroba v decembri stratila na dynamike a indikátor PMI oslabil z 51,4 na 51 bodov. Pripomeňme, že úroveň 50 bodov je predelom medzi rastom a poklesom ekonomickej aktivity.

Do popredia sa preto dostali obavy, či čínske oživenie tento rok nebude slabšie. Za zvýšenou opatrnosťou akciových investorov stojí aj rekordný rok 2013, z ktorého si americké akcie odniesli 30 %-né zhodnotenie. Obchodníci sa totiž obávajú, že po takomto prudkom náraste sa čoskoro objaví korekcia.

Navyše, mnoho investorov ešte sviatkuje a objem obchodovania zostáva slabý, takže kurzy nemá kto tlačiť nahor. Okrem Číny európskych obchodníkov znervóznil francúzsky index nákupných manažérov, ktorého hodnota poklesla pod hranicu expanzie.

Spomedzi jednotlivých akcií včera vyčnievala talianska automobilka Fiat. Akcie automobilovej spoločnosti, ktorá oznámila získanie plnej kontroly nad americkou dcérou Chrysler, včera posilnili o viac ako 16 %.

 

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre