Microsoft sa vraj stane najdrahšou firmou sveta. Tu sú dôvody

Microsoft bude novým Apple-om a do piatich rokov sa stane najcennejšou spoločnosťou sveta. Presne to si myslí Cole Wilcox, generálny riaditeľ správcovskej spoločnosti Longboard Asset Management.

V súčasnosti hodnota Microsoftu dosahuje 290 miliárd dolárov, čo je o 40 % menej ako hodnota Apple (460 mld. dolárov). Kým niektorí kritici tvrdia, že úpadok osobných počítačov so sebou stiahne aj Microsoft, Wilcox si myslí, že firma Billa Gatesa má opäť na to, aby sa stala najcennejšou. Aké sú jeho argumenty?

Podľa jeho slov má spoločnosť svetlú budúcnosť v rýchlo rastúcom odvetví cloud computingu, kde si už teraz buduje pevnú pozíciu cez cloudové služby pre veľké podniky.

Ako uviedol vo svojej nedávnej prezentácii, podnikový softvér tvorí až 70 % zisku pred zdanením a úrokmi (tzv. EBIT), pričom tento podiel sa ďalej zvyšuje. Wilcox tak odkazuje: Zabudnite na osobné PC. Navyše, verejnosť ignoruje úspech a potenciál kancelárskeho balíka Office 365.

Nokia

Veľký potenciál vidí aj v tzv. dual-boot zariadeniach, na ktorých by mohol bežať systém Android a Windows Phone súčasne. Už dnes sa pošepkáva o tom, že Microsoft požiadal taiwanskú spoločnosť HTC, aby na svoje zariadenia s Androidom pridala aj Windows Phone.

Údajne už rokoval aj s inými konštruktérmi múdrych telefónov, ako je Samsung či Huawei. Z toho bude Gatesova firma samozrejme iba profitovať. Navyše, Microsoft si svoju pozíciu v segmente smartfónov upevnil aj prostredníctvom prevzatia fínskej Nokie.

Aj keď sa k tejto Wilcoxovej predpovedi mnoho odborníkov nepridá, treba podotknúť, že jeho prognóza pri akciách spoločnosti Tesla sa neuveriteľne napĺňa.

Len pripomeňme, že keď sa akcie Tesla Motors tento rok obchodovali za 40 dolárov, Wilcox im predpovedal zhodnotenie na 200 USD. Nedávno dosiahli maximum 194 USD. 

Vývoj akcií Tesla Motors za posledný rok
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre