Tweeter nie je Twitter! Ľudia kupujú milióny bezcenných akcií

Informácie, ktoré sa v poslednom období točia okolo sociálnej siete Twitter, pritiahli záujem množstva ľudí a to nie len tých, ktorí túto sociálnu sieť využívajú. Zaujali aj potenciálnych investorov.

Spoločnosť Twitter totiž oznámila, že sa chystá vstúpiť na burzu a jej akcie sa tak budú verejne obchodovať. Zatiaľ sa však jedná len o plán a k reálnemu vstupu na burzu ešte nedošlo.

To však mnohým ľuďom zjavne neprekáža v tom, aby si akcie spoločnosti kúpili už teraz. Alebo presnejšie, mysleli si, že si ich kúpili. V skutočnosti však omylom kúpili akcie inej spoločnosti a to bezcennej skrachovanej spoločnosti Tweeter.

Ide o zaniknutý maloobchodný reťazec, ktorý sa sústreďoval na predaj spotrebnej elektroniky, vrátane LCD televízorov, autorádií, domácich kín či ďalších elektronických zariadení strednej a vyššej triedy. Spoločnosť sa však dostala do problémov a ani jej pokus a reštrukturalizáciu nevyšiel. V roku 2007 tak podala návrh na konkurz a jej majetok odkúpil Schultze Asset Management.

S akciami spoločnosti Tweeter sa stále obchoduje (aj keď viac nie ako áno). To sa však v posledných dňoch zmenilo. Kým doteraz sa často denne nezobchodovala ani jedna akcia,  teraz sú to aj desiatky či stovky tisíc akcií denne.

Rekordný však bol hlavne piatok 4. októbra. Deň predtým totiž spomínaná sociálna sieť podala dokumenty potrebné k prvotnému úpisu akcií a oznámila, že burzová skratka pod ktorou sa budú jej akcie obchodovať bude TWTR. Akcie skrachovanej spoločnosti Tweeter vystupujú na burze pod skratkou TWTRQ.

Zhodnotenie o 1500 %

Podobnosť spôsobila, že v piatok dosiahlo množstvo zobchodovaných akcií Tweeteru viac ako 14,3 milióna kusov. Je to tak najväčší denný počet zobchodovaných akcií spoločnosti v celej jej histórii na burze.

Cena akcií, ktoré mali hodnotu menej ako 1 cent, prudko vyletela „až“ na 15 centov, čo je viac ako 1500 % nárast. Neskôr počas dňa síce cena klesla, avšak aj jej uzatváracia hodnota približne 5 centov predstavovala denný nárast takmer 700 %.

Podobný denný zobchodovaný počet akcií bol naposledy 10. mája 2007, kedy spoločnosť oznámila svoje kvartálne výsledky a oznámila, že pravdepodobne bude musieť vyhlásiť bankrot, čo vtedy spôsobilo rapídny pokles ceny akcií.

Jednu paniku a ošiaľ v nákupe akcií  tak už spoločnosť Twitter, aj keď nepriamo a nechcene spôsobila. Na to, či bude rovnaký záujem aj o kúpu skutočných akcií spoločnosti, si ešte chvíľu musíme počkať. Už teraz je však jasné, že sa bude jednať o jeden z najočakávanejších vstupov spoločnosti na burzu v tomto roku.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre