Twitter chce na burze získať miliardu dolárov!

Sociálna sieť Twitter, ktorá je popri Facebooku druhou najznámejšou sociálnou službou používanou vo svete, plánuje pravdepodobne už čoskoro vstup na burzu.

V správe, ktorú spoločnosť zverejnila uvádza, že svojim vstupom na burzu plánuje získať približne miliardu dolárov. Má ísť o najväčšiu emisiu akcií technologickej spoločnosti od IPO Facebooku v roku 2012.

Analytici uvádzajú, že úpis akcií by mohol mať dobrú odozvu. Či tomu tak skutočne aj bude, však reálne uvidíme až po samotnom uvedení na burzu. Nepreháňať to s očakávaniami nás nabáda najmä vstup sociálnej siete Facebook pred približne jeden a pol rokom. Aj vtedy boli očakávania veľké, avšak hneď po vstupe na burzu pri upisovacej cene 38 dolárov za akciu sa cena začala výrazne prepadať.

Výrazný rast akcií prišiel len nedávno (približne od polovice augusta) a aktuálne sa už akcie Facebooku obchodujú dokonca nad úrovňou 50 dolárov.

Twitter bol spustený v roku 2006 a ako ukazujú zverejnené údaje z účtovníctva, ani jeden rok ešte nedosiahol zisk. Aktuálne za prvých 6 mesiacov roka 2013 vykazuje stratu 69 miliónov dolárov, pri tržbách na úrovni 254 miliónov dolárov. Tržby spoločnosti pritom rastú výrazne. V roku 2010 boli a úrovni iba 28 miliónov, avšak v roku 2012 už dosahovali 317 miliónov dolárov.

Jack Dorseyzakladateľ Twitteru, ktorý je v Silicon Valley považovaný za jedného z najsympatickejších mužov. Posúďte sami!

Až 85 % príjmov Twitteru v minulom roku pochádzalo z reklamy. Pozitívom je, že veľká časť príjmov z reklamy bola generovaná na mobilných zariadeniach, čo je prísľubom dobrých výsledkov do budúcna, kde práve mobilné zariadenia hrajú dôležitú úlohu.

Od začiatku roka 2013 bolo na mobilných zariadeniach dosiahnutých 65 % príjmov spoločnosti z reklamy. V rovnakom období sa až 75 % užívateľov pripájalo na Twitter práve prostredníctvom mobilných zariadení. Twitter má aktuálne 218 miliónov aktívnych užívateľov a tí denne zašlú celkovo 500 miliónov tweetov.

Spoločnosť plánuje svoj vstup na burzu pod symbolom TWTR, pričom zatiaľ nie je jasné, či pôjde o burzu Nasdaq alebo New York Stock Exchange. Ako pravdepodobnejší sa však javí variant, že Twitter vstúpi na burzu Nasdaq, kde sa obchodujú taktiež akcie spoločnosti Facebook, či iných známych technologických gigantov, ako napríklad Apple.

Úvodné foto:  Garrett Heath

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre