FED rozhodol. Všetko dôležité je v týchto grafoch!

Kým finančné trhy očakávali, že americká centrálna banka aspoň z časti zmierni svoju extréme uvoľnenú menovú politiku, tá sa k žiadnej redukcii politiky lacných peňazí nepriklonila.

Objem nákupov FEDu tak zostáva na nezmenenej úrovni 85 miliárd dolárov mesačne (45-miliardový nákup amerických dlhopisov a 40-miliardový nákup hypotekárnych cenných papierov).

Finančné trhy na toto rozhodnutie ihneď zareagovali. Nižšie vám predstavujeme niekoľko grafov, z ktorých je jasne vidieť, ako včerajšie rozhodnutie FEDu zahýbalo cenami rôznych aktív.

Ako môžete vidieť na prvom grafe, rozhodnutie FEDu, že v nalievaní dolárov pokračuje nezmeneným tempom, dostalo americký dolár pod obrovský tlak, na základe čoho profitoval menový pár EUR/USD. Euro voči doláru sa tak opäť dostalo nad úroveň 1,35 USD.

Včerajšie rozhodnutie FEDu poslalo do výšin aj ceny drahých kovov. Ešte pred vyhlásením Fedu sa zlato obchodovalo za menej ako 1300 USD, čo bola najnižšia úroveň za posledných 6 týždňov. Ako ale môžete vidieť z grafu, po tom, čo Fed nepristúpil k redukcii svojich stimulov, zlato vystrelilo až na 1360 USD/uncu.

Ihneď reagovalo aj striebro. Jeho cena posilnila na viac ako 23 dolárov/uncu.

Správa, že menové stimuly FEDu sa redukovať nebudú, dodala silu aj americkým akciám. Akciový benchmark S&P 500 posilnil o 1,20 % a uzavrel na úrovni 1726 bodov, čo je nový rekord!

Z rozhodnutia FEDu profitovali aj americké dlhopisy. Ich cena rástla a výnosnosť (ako môžete vidieť nižšie) začala rapídne klesať.

A posledný graf: Takto dnes obchodovanie odštartoval výrazne nabudený nemecký akciový benchmark DAX 30

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre