O spoločnosti Commerzbank

Commerzbank je poskytovateľ bankových a finančných služieb a je to druhá najväčšia nemecká banka po Deutsche Bank. Založená bola v roku 1870 ako „Commerz- und Disconto-Bank“ v Hamburgu.

V roku 1905 sa po fúzii s Berliner Bank presťahovala do Berlína. Po druhej svetovej vojne vyústil proces decentralizácie veľkých bánk do rozdelenia Commerzbank do troch regionálnych bánk. V roku 1958 však boli opätovne zlúčené do jednej pod tradičným názvom Commerzbank a za sídlo sa vybral Düsseldorf.

Posledný presun sídla sa uskutočnil v roku 1990, kedy sa Commerzbank sťahovala do Frankfurtu. Tu aktuálne sídli vo výškovej budove Commerzbank Tower (viď úvodnú snímku), ktorá bola od svojho dokončenia v roku 1997 do roku 2004 najvyššou budovou v Európe.

V súčasnej dobe má Commerzbank v Nemecku sieť približne 1200 pobočiek. Okrem toho je zastúpená aj mimo domovskej krajiny, keď má po svete 23 zahraničných pobočiek, 35 reprezentatívnych kancelárii a 7 významných dcérskych spoločností. Ku koncu roka 2012 zamestnávala viac ako 53 000 zamestnancov. Čo sa počtu klientov týka, má banka 15 miliónov súkromných a jeden milión korporátnych klientov.

Commerzbank

Finančná kríza spôsobila druhej najväčšej nemeckej banke veľké ťažkosti. Na to, aby sa z nich pokúsila dostať, musela prijať štátnu pomoc vo výške niekoľkých miliárd, za čo štát v banke získalpodiel 25 % + jedna akcia.

Aktuálne už časť pomoci bola splatená, Spolková republika Nemecko však aj naďalej vlastní v banke najväčší podiel a to približne 17 %. Ťažké roky spôsobili, že akcie spoločnosti stratili oproti svojmu vrcholu z roku 2007 až 98 % svojej hodnoty.

Tržby spoločnosti predstavovali v roku 2012 9,9 miliardy eur, pričom konsolidovaný zisk za daný rok bol na úrovni len 6 miliónov eur. Commerzbank má svoje zastúpenie tiež na Slovensku. Celkovo tu pôsobí formou reprezentatívnej kancelárie od roku 1995, pričom v roku 2003 sa z nej stala plnohodnotná pobočka zahraničnej banky.

Od roku 2007 pôsobí na Slovensku tiež internetová banka mBank. Tá je divíziou jednej z najväčších poľských bánk BRE Bank, ktorej väčšinovým akcionárom je práve nemecká Commerzbank.

Akcie banky Commerzbank
xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre