O spoločnosti Deutsche Bank

Počtom zamestnancov, ako aj objemom celkových aktív je Deutsche Bank najväčšia úverová inštitúcia v Nemecku a patrí tiež medzi najväčšie banky v celosvetovom meradle.

Vznik banky sa datuje do roku 1870, pričom počas 20. storočia došlo k jej výraznému rastu prostredníctvom viacerých fúzií a akvizícií. Názov vystihuje hlavný účel, prečo bola banka pôvodne zakladaná a to na financovanie zahraničného obchodu Nemecka. Až do jej založenia totiž túto funkciu vykonávali britské a francúzske banky.

Od roku 1957 je sídlo spoločnosti vo Frankfurte nad Mohanom. Po celom svete má spoločnosť takmer 3000 pobočiek vo viac ako 70 krajinách. Tie sa okrem iného nachádzajú aj vo väčšine veľkých finančných centier ako sú Londýn, New York, Singapur, Hong Kong, Tokio, či Paríži. Deutsche Bank koncu roka 2012 zamestnávala viac ako 98 000 zamestnancov.

Banka ponúka širokú škálu finančných produktov a služieb pre inštitucionálnych, korporátnych, ako aj bežných retailových klientov. Medzi poskytované služby patrí predaj, obchodovanie, riadenie fúzii a akvizícií, riadenie rizík produktov ako sú deriváty, riadenie podnikových financií, poskytovanie úverov, správa majetku, či riadenie fondov. Deutsche bank je podľa objemu obchodov tiež najväčší devízový obchodník na svete (máj 2013).

Po finančnej stránke banka za rok 2012 dosiahla tržby na úrovni 33,7 miliardy eur a čistý zisk za daný rok dosiahol výšku 0,3 miliardy eur. Zisk sa tak výrazne prepadol oproti predchádzajúcemu roku, kedy dosahoval viac ako 4 miliardy eur.

Dôvodom sú predovšetkým náklady na reštrukturalizáciu, súdne spory, ako aj zvýšenie kapitálových rezerv. Už v prvom kvartáli roka 2013 však zisk opäť výraznejšie rástol.

Vývoj akcií Deutsche Bank
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre