10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Juhokórejský výrobca elektroniky Samsung varuje pred poklesom zisku.

Spoločnosť predpokladá, že za kvartál apríl – jún vykáže prevádzkový zisk 7,2 bilóna wonov (7,1 mld. dolárov), čo je medziročný pokles o 25 %. Spoločnosť poukazuje na spomalenie na trhu so smartfónmi, rastúcu konkurenciu z Číny a taktiež  silný kurz juhokórejskej meny.

2. Nielen Audi, ale aj luxusná značka Rolls-Royce má za sebou rekordný polrok. Automobilka za prvých 6 mesiacov tohto roka predala 1968 luxusných vozidiel, čo je medziročný nárast o 33 %. Predaje v Európe rástli o viac ako 60 %, predaje v Ázii a Tichomorí o takmer 40 %.

3. New York Times hlási, že po BNP Paribas sa americké úrady upriamili aj na nemeckú banku Commerzbank, ktorá je podozrivá z porušovania amerických sankcií. Banka údajne uskutočnila nelegálne operácie v mene firiem z Iránu a Sudánu.

4. Nemecké akcie dnes pokračovali v pondelkovom oslabení, keď hlavný akciový benchmark DAX 30 stratil 1,35 % na  9772 bodov. Index zaťažili predošlé straty na Wall Street ako aj slabšie odhady pre nadchádzajúcu výsledkovú sezónu. Akcie Commerzbank oslabili o takmer 6 %.

5. Výber ziskov pred otvorením výsledkovej sezóny môžeme vidieť aj na Wall Street. Hlavný akciový index Dow Jones poklesol pod psychologickú hladinu 17 000 bodov, keď sa aktuálne obchoduje na úrovni 16 883 bodov (- 0,83 %). Investori už vyčkávajú na kvartálny report spoločnosti Alcoa (zverejnený bude po skončení obchodovania), ktorá už tradične zahajuje výsledkovú sezónu.

6. Prvýkrát za 4 týždne je ropa Brent lacnejšia ako 110 dolárov/barel. Dnes severomorská ropa lacnie o 0,65 % na 109,234 USD, americká ropa WTI stráca pol percenta na 102,847 USD. Ropa lacnie už deviaty krát za posledných 10 obchodných dní, pod čo sa podpísali rastúce dodávky ropy z Líbye.

7. Slabý dopyt z Číny podlomil nemecký export – v máji v porovnaní s aprílom sa vývoz Nemecka znížil o 1,1 %. Dovoz sa dokonca prepadol o viac ako tri percentá, čo odborníkov znepokojuje, pretože to môže indikovať oslabenie domácej ekonomiky.

8. Sentiment v malých podnikoch USA sa v júni zhoršil. Príslušný index (Small Business Optimism Index) v júni klesol o 1,6 bodu na 95 bodov. Malé a stredné podnikanie je tak menej presvedčené, že v nadchádzajúcich mesiacoch dôjde k zlepšeniu ekonomiky.

9. Rekordnými predajmi v prvom polroku sa môže pochváliť aj ďalší výrobca automobilov – mníchovská spoločnosť BMW predala 1,02 mil. vozidiel, čím svoje predaje medziročne navýšila o 7 %. Medziročne svoje predaje rozšírila aj spoločnosť Volkswagen. Iba jednopercentnému rastu sa teší Porsche.

10. Carrefour, jeden z najväčších maloobchodných reťazcov na svete, sa po 4 rokoch rozhodol opustiť indický trh. Francúzska skupina odchádza z nedostatočne výkonných trhov, vrátane Singapuru, Malajzie či Grécka. Spoločnosť sa chce zamerať na kľúčové trhy v Európe, Číne a v Brazílii.

Komentáre