10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Elektronickí obri obvinení z kartelovej dohody. Európska komisia rozhodla, že spoločnosti Philips, Samsung a Infineon musia zaplatiť pokutu v súhrne 138 miliónov eur. Dôvodom je nezákonná dohoda o cenách čipov používaných v mobilných SIM kartách.

2. Rýchlo rastúca nemecká firma Zalando chce vstúpiť na burzu. Ako dnes táto spoločnosť informovala, vzhľadom na trhové podmienky by IPO (prvotná verejná ponuka akcií) mohlo prísť v polovici tohto roka.

3. Prvýkrát od roku 2008 sa Portugalsko odvážilo na emisiu 15-ročných štátnych dlhopisov. Dnešná aukcia Lisabonu priniesla 3,5 miliardy eur, pričom výnosnosť predstavovala 3,9 %. Pripomeňme, že v roku 2011 bola krajina zachraňovaná balíčkom v objeme 78 miliárd eur.

4. Ekonomika eurozóny stráca na sile. Najnovšie to potvrdil index nákupných manažérov inštitútu Markit, ktorý v auguste oslabil o 1,3 bodu na 52,5 bodu. V prvom prieskume sa hovorilo o hodnote 52,8 bodu. K zhoršeniu sentimentu dochádza v priemysle ako aj službách. O ďalšie sklamanie sa postarali maloobchodné tržby, ktoré v júli oslabili o 0,4 %.

5. Akcie výrobcu elektromobilov Tesla Motors sa včera dokázali dostať na rekordnú úroveň. Na začiatku dnešného obchodovania akcie vzrástli až na rekordných 288 dolárov, avšak neskôr zisky zmazali a oslabili na 280 USD.

6. Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyhlásil, že sa s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dohodol na trvalom prímerí. Kremeľ tieto správy spochybnil a nepotvrdil. Vyhlásenie ukrajinského prezidenta rozhýbalo finančné trhy, keď zlato zmazalo zisky a opäť sa prepadlo na 11-mesačné minimum.

7. Kým čínsky priemysel zaostal za očakávaniami, v tamojšom sektore služieb sa sentiment vyšplhal na nové maximá. Index PMI pre sektor služieb v auguste vzrástol z júlových 50 bodov na 54,1 bodu, čo je až 18-mesačné maximum.

8. Štatistický úrad SR dnes informoval o zamestnanosti v 2. kvartáli. Počet pracujúcich sa oproti 2. štvrťroku 2013 zvýšil o 25,8 tis. (o 1,1 %) na 2 353,6 tis. osôb. Najvyšší podiel na celkovej zamestnanosti mali odvetvia priemysel 25,5 %, obchod 12,1 % a stavebníctvo 9,9 %. Medziročné zvýšenie počtu pracujúcich ovplyvnili najmä služby.

9. Wall Street v zelenom – index Dow Jones získava 0,39 % na 17135 bodov, S&P 500 rastie o 0,27 % na rekordných 2007 bodov. O zelené čísla sa okrem silných hospodárskych dát postarala aj nádej na prímerie v Ukrajine. Smer ďalšieho obchodovania môže udať “Béžová kniha”, čo je správa americkej centrálnej banky.

10. Martin Blessing, šéf nemeckej banky Commerzbank tvrdí, že eurozóna by mala zaviesť eurobondy a posilniť tak euro. Ako vo svojej správe Blessing uvádza, okrem podpory eura by spoločné eurodlhopisy zvýšili konkurencieschopnosť Európy. Berlín jeho návrhy rázne odmietol.

xtb
Komentáre