Mexiko siaha po historicky najnižších sadzbách!

Vzhľadom na pretrvávajúcu stagnáciu ekonomiky sa mexická centrálna banka rozhodla, že zníži svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov na 3,75 %.

Súčasná úroveň je pritom najnižšou v histórii – ešte v roku 2008 sadzba v Mexiku predstavovala 8,25 %, no od tej doby neustále klesá.

Vo vyhlásení, ktoré centrálna banka predložila spolu s rozhodnutím o sadzbách sa uvádza, že ekonomické riziká sú čoraz intenzívnejšie a hospodársky rast v budúcom roku bude pravdepodobne nižší ako predchádzajúci augustový odhad.

Mexické ministerstvo financií už okresalo svoju prognózu hospodárskeho rastu pre tento rok na 1,8 %. Šéf centrálnej banky Augustín Carstens sa prostredníctvom lacných peňazí snaží ekonomike dodať novú šťavu.

Podobne ako iné rozvíjajúce sa trhy, aj Mexiko zápasí s odlivom zahraničného kapitálu, za čo môžu špekulácie, že americká centrálna banka, ktorej úlohy plní Federálny rezervný systém (FED) obmedzí svoje miliardové stimuly.

Po včerajších dátach z amerického trhu práce, ktoré zaostali za odhadmi ekonómov, to opäť vyzerá tak, že FED svoj stimulačný program nebude meniť.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre