8 rád, ako čo najlepšie ovládať svoj čas!

1. Obetujte každé ráno aspoň 15 minút na to, aby ste si naplánovali svoj deň. Ešte lepšie je svoj deň plánovať večer predtým. Každopádne, nevstupujte do svojho dňa skôr, než tento plán dokončíte.

2. Rada číslo dva. Priraďujte časy. Ak máte stretnutie, pridajte mu nálepku napr. max. 45 minút. Takýmto prístupom sa vyhnete zbytočnému mrhaniu časom (a budete sa diviť, ako veľa času vám zostane). Veľmi nápomocná je aplikácia Egg Timer (vyskúšajte).

3. Vyhnite sa hltačom času, ako je Facebook a iné sociálne médiá. Taktiež telefón, pípanie prichádzajúcich e-mailov a podobne. Hovorom a správam sa venujte iba v tom prípade, ak je to nevyhnutne dôležité. Týmito aktivitami sa zaoberajte v dobe, kedy ste si na to vyhradili čas vo svojom pláne:  napr: 15:30 – 16:30: vybavenie elektronickej pošty a telefónnych hovorov.

4. Priraďujte úlohy: Určite existuje niečo, čo v danej chvíli potrebujete mať hotové, no nie je vo vašich silách, aby ste to uskutočnili.

Dajme si príklad: Zateká vám umývadlo, no vy ste úplný antitalent do domácich prác. Miesto toho, aby ste si hodinu lámali hlavu nad otázkou, čo s tým umývadlom môže byť, a ďalšiu hodinu nad tým, ako ho opraviť, sa obzrite po dobrom a cenovo výhodnom vodoinštalatérovi. Miesto zbytočne vyhodených dvoch hodín, počas ktorých problém nevyriešite, obetujete pol hodinu a je po probléme!

Čítaj tiež: 7 vecí, ktoré nikdy nekupujte ako nové

5. Dávkujte podobné úlohy a činnosti. Ráno vybavujete jeden naplánovaný hovor, potom sa stretnete s klientom, máte hodinové školenie (dajme tomu, že ste kouč), potom ďalší hovor, druhý klient a podobne. Skúste dávkovať rovnaké úlohy. E-maily a telefónne rozhovory umiestnite do jedného „časového priečinka“, stretnutie s klientmi do ďalšieho. Podobne tak robte so všetkým, čo sa dá!

6. Jedna z najlepších rád pre kvalitný time manažment znie:  sústreďte sa. Presne tak. Ak ste práve načali hodinu vyhradenú na dokončenie určitého projektu (napr. programovanie aplikácie), plne sa zamerajte na jeho úspešné vypracovanie. Neodpútavajte sa dopisovaním si so svojimi kolegami či inými činnosťami odpútavajúcimi vašu pozornosť. Sústreďte sa plne na to, čo práve robíte.

7. Ďalší tip znie – vyhnite sa zdĺhavým textom. Kým pre niektorých sa táto rada môže javiť ako nepodstatná drobnosť, pre iných to môže predstavovať veľkú časovú úsporu. Či už Facebook alebo e-mailové správy, snažte sa nevypisovať dlhé a mnohokrát zbytočné texty. Čo tak využiť skratky, napísať len to, čo je treba a zvyšný čas investovať inam a lepšie?!

8. Posledná rada pre čo najlepšie ovládanie svojho času znie – naučte sa povedať NIE. “Poď si na 20 minút posedieť. Poď s nami na víkend na chatu.” Sú vám tieto reči povedomé? Určite áno. Ak máte svoje povinnosti, musíte na tieto vety odpovedať ráznym NIE.

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre