Neboj sa zmeniť banku. Tu je 6 krokov, ako na to!

Prehliadate si výpis z bankového účtu, prostredníctvom ktorého sa zároveň dozvedáte, aké zvýšenie poplatkov si pre vás vaša banka pripravila. Vaša tvár sa na niekoľko sekúnd zamračí, no o chvíľu sa už presviedčate, že ostať v banke, v ktorej aktuálne ste, sa aj tak vyplatí.

Či už vyplatí alebo nevyplatí, jedno je isté – vašej banke ste práve naznačili, že so zvyšovaním poplatkov súhlasíte. Na bankovom trhu ale máme dostatočne silnú konkurenciu, takže ak s produktom doteraz využívaného bankového domu nie ste stotožnení, neváhajte sa presúnuť k inej banke.

Pre čo najhladší presun z banky do banky vám ponúkame niekoľko-krokový návod, ako vymeniť svoj starý účet za nový výhodnejší!

1. Takže začíname! Ako prvý krok si urobte dôkladný prehľad, čo všetko vo svojej terajšej banke využívate a koľko za tieto služby platíte. Možno máte k svojmu bežnému účtu aktivované ďalšie špeciálne služby, ktoré aj keď vás v prvom momente nenapadnú, sú pre vás nepostrádateľné, takže konkurencia vám ich musí vedieť poskytnúť.

2. V kroku číslo dva začnite realizovať svoj prieskum trhu. Neváhajte využiť internet a porovnať doteraz využívané produkty ako bežný účet či termínovaný vklad s ponukou iných bánk. Sledujte nielen poplatky, ale aj ďalšie iné podmienky (napr. či je na novom účte povolené prečerpanie a za akých podmienok a podobne).

Okrem internetu vám môžu byť nápomocné aj rôzne brožúry v pobočkách bánk, osobné stretnutie s pracovníkom banky či niekto z vášho okolia, kto má s tou či onou bankou dobré/zlé skúsenosti.

3. Tretí krok je založený na skutočnosti, že banky sa dnes bijú o každého klienta, čo je z pohľadu dostatočne silnej konkurencie pochopiteľné. Ešte pred odchodom sa snažte pracovníkovi banky priamo naznačiť (osobne alebo telefonicky), že chcete svoj osobný účet zrušiť a otvoriť si ho u niekoho z konkurencie. Následne sledujte, aké nové podmienky vám bude terajšia banka ponúkať a dôkladne ich zvážte.

10 euro (sxc.hu)

4. Porovnajte si nové podmienky terajšej banky s ponukou konkurencie. Ak ste pevne rozhodnutí, že vaše potreby budú lepšie uspokojené pri konkurenčných produktoch, otvorte si účet v novej banke a preveďte si prostriedky zo starého účtu na nový.

Dôležité je pripomenúť, aby ste na svojom starom účte po dobu zhruba dva mesiace zanechali určitý zostatok pre dorovnanie zameškaných platieb a inkás.

5. Presmerovanie platieb na nový účet. Ak ste v zamestnaneckom pomere, je dosť pravdepodobné, že vaša mzda na konci mesiaca automaticky smeruje na preddefinované číslo účtu. Keďže ste ale účet menili, musíte zmeniť aj “nastavenie” týchto automatických platieb.

Podobne je to aj s inkasným príkazom, či už ide o úhradu platieb za váš telefón, internet atď.. Musíte sa tak postarať o presmerovanie nie len prichádzajúcich, ale aj odchádzajúcich platieb. Na tento krok nezabúdajte!

6. Posledným krokom je zrušenie starého účtu. Akonáhle ste si úplne istí, že svoj predchádzajúci bežný účet nepotrebujete, obráťte sa na banku a informujte sa, čo všetko je k uzavretiu starého účtu potrebné. Dôležité je o odchode informovať niekoho z pracovníkov banky, aby vám starý finančný dom zbytočne neposielal výpisy z účtu či nestrhával poplatky za vedenie.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre