5 chýb, ktorým sa pri investovaní snažte vyhnúť

1. Neverte všetkému, čo počujete. Ak otvoríte vaše obľúbené ekonomické noviny a uvidíte v nich TIP týždňa na určitú komoditu, akciu alebo dlhopis, neprepadajte radosti, že ste objavili zlatú baňu.

Nech už tento tip pochádza od najlepšieho ekonóma v okolí či dokonca od samotného riaditeľa akciovej spoločnosti, nezabúdajte hlavne na svoje vlastné posúdenie. Ak sa pre investíciu rozhodnete, musíte si byť istí, že tak robíte z vlastného uváženia a nie na základe názoru iných účastníkov trhu.

Ani najvyššie postavený človek v spoločnosti nevie, ako sa budú akcie jeho korporácie vyvíjať. Rozhoduje o tom trh, takže správny obchodník analyzuje, odkiaľ prichádza dopyt a ponuka, a nesleduje to, čo mu poradí muž alebo žena X-ypsilon.

2. Ďalšou zásadnou chybou je prijímanie rozhodnutí na základe strachu. Vložíte veľa úsilia do analýzy spoločnosti, ktorej akcie ste nakoniec s prehľadom nakúpili do portfólia. A potom to príde – akciové trhy začnú mimoriadne kolísať a vy sa týchto akcií zbavíte za zlomok ceny. A prečo? Veď stále je to tá istá spoločnosť ako pred trhovými turbulenciami.

Miesto toho, aby ste svoje portfólio rozšírili o ďalšie papiere za nízku cenu ste prijali rozhodnutie na základe strachu a akcie ste nevýhodne predali.

3. Vyhnite sa emóciám. Príliš emocionálne chovanie nemá na burze čo robiť. Nech už ste pred dvomi minútami zarobili 100-tisíc eur alebo ste prišli o niekoľko tisícok, musíte svoju eufóriu či hnev držať na uzde a naďalej myslieť logicky a nestrácať zdravý rozum.

4. K ďalšej chybe, ktorú sa na finančnom trhu dopúšťa mnoho investorov, je výber aktív na základe predchádzajúcej výkonnosti. Pokiaľ sa pozeráte na nejakú akciu alebo komoditu a hovoríte si, ako dobre sa jej za posledné 4 roky vodilo, vyplýva z toho len jedna jediná vec – mali ste do nej investovať pred štyrmi rokmi!

5. Ako poslednú chybu, ktorej by ste sa pri investovaní mali strániť, je zamilovanie sa do akciovej spoločnosti. Pre lepšie vysvetlenie si ukážme príklad: Predstavte si, že za dobrú cenu nakúpite akcie spoločnosti Apple, no časom sa do tejto firmy zahladíte až tak, že úplne zabudnete, prečo ste akcie vôbec nakupovali – vašim cieľom bola investícia, na ktorej chcete zarobiť.

To, že vášmu srdcu mimoriadne ulahodil iPhone alebo iPad neznamená, že budete akcie Apple držať za každú cenu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre