O spoločnosti BMW

So vznikom spoločnosti BMW sa spája rok 1916. Práve v tomto roku sa totiž zlúčili dve spoločnosti a to „Rapp Motorenwerke“ a „Gustav Otto Flugzeugwerke“.

Ich spojením vznikla spoločnosť „Bayerische Flugzeugwerke“, ktorá sa už po jednom roku existencie premenovala na Bayerische Motoren Werke, čo predstavuje svetoznámu skratku BMW.

Od začiatku sa spoločnosť špecializovala na výrobu leteckých motorov. Od roku 1923 začala spoločnosť vyrábať pod svoju značkou aj prvé motocykle. Prvý automobil spoločnosť BMW vyrobila v roku 1929, pričom išlo o model, ktorý vychádzal z rok predtým prevzatej značky Dixi. Prvý „skutočný“  automobil BMW s vlastným dizajnom pod označením AM1 prišiel v roku 1932.

V súčasnosti má automobilka BMW po svete 25 závodov, pričom ku koncu roka 2012 zamestnávala viac ako 105 000 zamestnancov. Sídlo spoločnosti sa nachádza v Mníchove.

V súčasnosti sa firma zameriava na výrobu automobilov, motocyklov a motorov pre iné spoločnosti. Po automobilku patria okrem značky BMW tiež Mini a Rolls-Royce. Od roku 2007 patrili pod spoločnosť tiež motocykle značky Husqvarna. Začiatkom roka 2013 však spoločnosť BMW rozhodla o predaji danej značky.

Pri pohľade na finančné výsledky spoločnosti zistíme, že za rok 2012 automobilka BMW dosiahla tržby vo výške 76,8 miliárd eur, pričom čistý zisk za obdobie spomínaného roka predstavoval 5,1 miliardy eur.

Vývoj akcií automobilky BMW
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre