O spoločnosti Deutsche Telekom

V minulosti sa jednalo o štátnu spoločnosť. Pôvodná Deutsche Bundespost – nemecká štátna pošta, ktorá vznikla v roku 1947, bola v roku 1989 rozdelená na tri samostatné spoločnosti, pričom jednou z nich bola Deutsche Bundespost Telekom.

Tá sa neskôr v roku 1995 v rámci reformy transformovala na Deutsche Telekom AG a následne bola sprivatizovaná. Od tohto momentu vystupuje ako súkromná akciová spoločnosť.

Nemecko si však aj v súčasnosti drží v spoločnosti menšinový podiel a to priamo vo výške 15 % a ďalších 17 % nepriamo cez vládnu rozvojovú banku KfW.

Sídlo spoločnosti sa nachádza v nemeckom meste Bonn. Prostredníctvom svojich dcérskych spoločností pôsobí v 50 krajinách sveta, kde spolu ku koncu roka 2012 zamestnáva viac ako 232 000 zamestnancov.

Štruktúra spoločnosti a rozdelenie jej divízií sa viackrát menilo, pričom počas tohto obdobia poskytovala služby pod viacerými obchodnými značkami.

Aktuálne od roku 2010 sa spoločnosť delí na dve zložky a to Telekom Nemecko, do ktorého boli zlúčené bývalé značky T-Home a T-Mobile. Poskytuje telekomunikačné služby ako mobilný a širokopásmový internet, pevné siete, ako aj mobilné siete pre súkromných zákazníkov a malé a stredné podniky.

T-Systems

Druhou zložkou Deutsche Telekom je T-Systems. Ide o veľkoobchodnú divíziu poskytujúcu integrované informačno-komunikačné riešenia.

Finančné výkazy spoločnosti ukazujú, že v roku 2012 firma Deutsche Telekom dosiahla tržby vo výške 58,2 miliardy eur. Za rok 2012 však najmä kvôli odpisu jej americkej dcéry T-Mobile zaznamenala čistú stratu vo výške 4,8 miliardy eur.

Spoločnosť pôsobí cez svoju dcérsku spoločnosť aj na Slovensku. Od roku 2000 má 51 % podiel v Slovak Telekome, ktorý za rok 2012 dosiahol tržby vo výške 837,4 milióna eur, pričom čistý zisk za rok 2012 predstavoval 62 miliónov eur.

Okrem toho v SR od roku 2006 pôsobí spoločnosť T-Systems Slovakia s.r.o., ktorá poskytuje inovatívne technológie a vyčerpávajúce priemyselné vedomosti zákazníkom z viac než 20 krajín sveta.

Vývoj akcií spoločnosti Deutsche Telekom
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre