10 vecí, o ktorých dnes potrebujete vedieť

1. Organizácia OECD Európskej centrálnej banke (ECB) radí, aby znížila kľúčovú úrokovú sadzbu zo súčasných 0,25 % na 0 %.

OECD vo svojej správe uvádza, že ECB by tak mala spraviť z dôvodu nízkej inflácie či pretrvávajúcich ekonomických problémov. Napriek odporúčaniu OECD dnes bolo v eurozóne zverejnených viacero pozitívnych dát.

2. O pozitívne makrodáta sa dnes v menovej únii postaralo Španielsko. Počet nezamestnaných tu v apríli medzimesačne poklesol o 110 tisíc. Navyše, tamojší index PMI dosiahol 7-mesačné maximum.

3. Vývoj maloobchodných tržieb v eurozóne pozitívne prekvapil. V apríli maloobchodné predaje v menovej únii posilnili o 0,3 %. Analytici počítali s poklesom tržieb o 0,2 %.

4. Britská ekonomika pokračuje v oživení. Po novom to potvrdil index PMI pre sektor služieb. Nevýrobný index nákupných manažérov v apríli posilnil na 58,7 b., čo je najvyššia úroveň za posledné 4 mesiace. Ekonómovia počítali s hodnotou 57,6 b.

5. Organizácia OECD znižuje svoj odhad rastu globálnej ekonomiky. Podľa najnovšej prognózy by svetová ekonomika mala tento rok rásť o 3,4 %. Predošlá prognóza počítala s rastom 3,6 %.

6. Zisk britskej banky Barclays v prvom štvrťroku oslabil o 5 % na 1,69 mld. libier. Ekonómovia počítali so ziskom 1,82 mld. libier. Slabý zárobok je odrazom prepadu v príjmoch, ktoré medziročne poklesli až o 28 %.

7. “Ponuka nie je dosť dobrá”. Týmito slovami komentoval francúzsky prezident Hollande ponuku spoločnosti General Electric (GE), ktorá za energetickú divíziu francúzskeho Alstomu ponúka 16,9 mld. dolárov. GE o Alstom súperí s nemeckou spoločnosťou Siemens.

8. Americký dolár dnes oslabil na viac než 6-mesačné minimum (merané dolárovým indexom DXY). Investori to zdôvodňujú slabým hospodárskym rastom v 1. kvartáli a zlepšujúcim sa ekonomickým prostredím v Európe.

9. Najväčšia nemecká banka Deutsche Bank môže utrpieť zníženie ratingu. Vyplýva to z analýzy ratingovej agentúry Moody’s, ktorá varuje, že rating banky je „na spadnutie“. Dôvodom je nedostatok ziskovosti.

10. Euro sa po dnešných robustných ekonomických dátach dostalo na úroveň 1,39465 dolára, čo je denný nárast o viac ako pol percenta. Okrem pozitívnych dát zo Španielska euro podporil index nákupných manažérov pre sektor služieb v eurozóne. Z dôvodu silných dát je čoraz pravdepodobnejšie, že ECB k ďalšiemu uvoľňovaniu menovej politiky nepristúpi.

Komentáre