Rekordne slabé filipínske peso a kanadský dolár!

Filipínske peso sa prepadlo až na 8-mesačné minimum po tom, čo tamojšie akcie opäť rozšírili svoje straty.

Filipínsky akciový index PCOMP klesá už štvrtý deň v rade a od svojho nedávneho maxima, ktoré dosiahol 15. mája, už stratil 4,5 percenta. Nečudo, veď v tomto roku sa filipínsky akciový index zhodnotil o viac ako 20 %, takže korekcia je pri negatívnym impulzoch opodstatnená.

Za stratami akcií stoja slabšie hospodárske vyhliadky. Podľa odhadu ekonómov by mal hrubý domáci produkt Filipín v prvom štvrťroku vzrásť o 6 %, čo je najmenej od júna minulého roka. Vládna správa bude publikovaná 30. mája.

Dnešným víťazom je americký dolár

Na ročné minimum poklesol kanadský dolár, ktorý voči americkému doláru stráca už tretí deň za sebou. Devízový trh s napätím očakáva, aké rozhodnutie o úrokových sadzbách zajtra prijme Bank of Canada. Mnohí ekonómovia počítajú s tým, že centrálna banka udrží úrokovú sadzbu na nezmenenej úrovni.

Navyše, americká spotrebiteľská dôvera sa v máji výrazne zlepšila, keď index vyhodnocovaný organizáciou Conference Board vzrástol z predchádzajúcich 69 bodov na 76,2 bodu. Ide o najvyššiu úroveň za posledných 5 rokov.

Ako uvádza Jack Spitz z banky National Bank of Canada, nové údaje o spotrebiteľskej dôvere sú impulzom pre nákup amerického dolára, čo môžeme vidieť pri eure ako aj pri kanadskej mene. Okrem toho je americký dolár podporovaný aj špekuláciami, že americká centrálna banka zmierni svoju menovú politiku.

K 20:00 si kanadský dolár voči americkému doláru odpisuje 0,48 % na 0,9628 USD. Podobne si voči americkému doláru odpisuje aj euro.

xtb
Komentáre