5 noviniek, ktoré by ste si dnes nemali nechať ujsť!

1. Čo sa týka otázky, či pokračovať alebo nepokračovať v mimoriadnych nákupoch dlhopisov, zostáva americká centrálna banka FED aj naďalej roztrieštená.

Kým niektorí členovia Výboru pre menovú politiku by už od júna chceli tieto nákupy zmierniť, iným na “ubratie plynu” ešte chýbajú viaceré hospodárske pokroky. Vyplýva to z najnovšej správy zo zasadnutia FEDu, ktorá bola zverejnená v stredu. FED v súčasnosti podporuje ekonomiku mesačnými nákupmi dlhopisov v objeme 85 mld. dolárov.

2. Nová stredo-pravá vláda Islandu nechce pokračovať v rokovaniach s Európskou úniou, ktoré sa týkajú možného členstva Islandu v EÚ. Dnes v Reykjaviku o tom informoval nový premiér Gunlaugsson a jeho koaličný partner Benediktsson. Svoju prihlášku na vstup do únie krajina podala v júli 2009. Ako nová vláda uvádza, rokovania s Bruselom môžu byť obnovené vtedy, ak o tom ľudia rozhodnú v referende.

3. Japonská centrálna banka Bank of Japan dnes po dvojdňových rokovaniach vyhlásila, že japonská ekonomika zaznamenáva zlepšenie. Či už z pohľadu spotrebiteľskej nálady alebo exportov sú vyhliadky pre 3. najväčšiu ekonomiku sveta lepšie než doteraz. Na pozitívne predpovede Bank of Japan dnes zareagovali aj japonské akcie, ktoré vzrástli na 6-ročné maximum.

4. Giangos Dimitriou, člen centrálnej banky Cypru dnes vyhlásil, že ekonomika Cypru by tento rok mohla poklesnúť viac než sa doteraz očakávalo. „Makroekonomické riziká zostávajú vysoké, recesia môže byť hlbšia“, uviedol Dimitriou. Doterajšie odhady Európskej únie a cyperskej vlády hovoria o 8,7 až 8,9 percentnom poklese.

5. Ako dnes informovala ratingová agentúra Fitch, dôvera amerických peňažných fondov voči európskym bankám zaznamenáva zlepšenie.

Vzhľadom k tomu, že Európska centrálna banka sa zaviazala spraviť všetko pre záchranu eura, sa vklady amerických investorov vo finančných domoch eurozóny takmer zdvojnásobili! Negatívnym trendom je ale skutočnosť, že podiel týchto investícií na celkových prostriedkoch fondov poklesol na 15 %.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

 

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre