Veľká Británia ide privatizovať

Britská vláda sa pre získanie ďalších zdrojov do rozpočtu chystá spustiť privatizáciu. Medzi prvými chce predať svoj tretinový podiel v spoločnosti na výrobu nukleárneho paliva Urenco. Jedná sa pritom o celosvetovo druhého najväčšieho poskytovateľa jadrového paliva, ktorého hodnota sa odhaduje na približne 10 miliárd €.

Minister pre obchod a energetiku Michael Fallon uviedol, že „teraz je ten správny čas na predaj“. Správy hovoria o viacerých záujemcoch, medzi ktorými má byť francúzska jadrová skupina Areva, Kanadská penzijná investičná skupina, ako aj staviteľ reaktorov Westinghouse.

Okrem Veľkej Británie vlastnia ďalšie podiely v spoločnosti holandská vláda a nemecké energetické spoločnosti E.N a RWE.
Konkrétne termíny, kedy má padnúť rozhodnutie o predaji, však zatiaľ uvedené neboli.

Ako uvádza britská vláda, obchod bude zrealizovaný iba v prípade, že krajina bude presvedčená o bezpečnosti a zároveň aj výhodnosti obchodu. Urenco totiž vlastní prísne tajné technológie na obohacovanie uránu. Kvôli otázkam ochrany a bezpečnosti tak budú musieť predaj schváliť všetky tri krajiny, ktoré majú v spoločnosti podiel.

Británia musí svoju chorľavú ekonomickú a fiškálnu situáciu riešiť, nakoľko sa do jej úverovej známky pomaly ale isto zahryzávajú svetové ratingové agentúry.

Minulý týždeň jej elitný rating okresala agentúra Fitch. Zníženie ratingu prichádza ako ďalšia rana po znížení výhľadu rastu britskej ekonomiky od Medzinárodného menového fondu. Prognóza rastu na rok 2013 bola upravená na 0,7 % po tom, čo ešte v januári sa počítalo s rastom na úrovni 1 %.

MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre