Británia dostala ďalší ratingový úder!

Po tom, ako vo februári znížila Veľkej Británii rating agentúra Moody’s k rovnakému kroku pristúpila tiež ďalšia významná svetová ratingová agentúra Fitch. Rating bol znížený z najvyššieho stupňa na úroveň AA+. Ďalší výhľad však nateraz zostáva stabilný.

Tento krok prichádza po varovaniach z viacerých strán, že oživenie britskej ekonomiky bude problematické. Kancelár George Osborne však aj naďalej trvá na tom, že plán na „liečenie“ ekonomiky, ktorý jeho vláda naordinovala je ten správny.

Ponižujúca rana pre predsedu vlády

Fitch oznámila, že za znížením ratingu stojí predovšetkým slabší hospodársky a nepriaznivý fiškálny výhľad.
Labouristický tieňový kancelár Ed Balls po oznámení o znížení ratingu uviedol, že daný krok je ďalšou ponižujúcou ranou pre predsedu vlády. Podľa neho bolo práve udržanie najvyššieho ratingu AAA skúškou číslo jedna v ekonomickej a politickej dôveryhodnosti.

[wptabs type=”accordion” style=”wpui-light” mode=”horizontal”]

[wptabtitle] Rating a ratingové agentúry[/wptabtitle] [wptabcontent]Rating krajiny hovorí o úverovej schopnosti daného štátu, čiže o tom, ako je schopný plniť svoje záväzky voči veriteľom.

Ratingové hodnotenia prideľujú ratingové agentúry, pričom medzi tri najznámejšie patrí Moody´s, Fitch a Standard & Poor’s. Najnovšie sa hovorilo aj o Universal Credit Rating Group, pričom táto skupina má vzniknúť spojením čínskej, ruskej a americkej ratingovej agentúry. [/wptabcontent]

[wptabtitle] Tabuľka ratingov[/wptabtitle] [wptabcontent]

[/wptabcontent]

[/wptabs]

Jedna zlá správa za druhou

Zníženie ratingu tiež prichádza ako tvrdá rana po tohto týždňovom znížení výhľadu rastu britskej ekonomiky od Medzinárodného menového fondu. Prognóza rastu na rok 2013 bola upravená na 0,7 % po tom, čo ešte v januári sa počítalo s rastom na úrovni 1 %.

Posledná z trojice najväčších ratingových agentúr, ktorá tak ešte Veľkej Británii rating neznížila, zostáva Standard & Poor’s.
Ministerstvo financií reagovalo vyhlásením, že si je vedomé zložitej situácie, z ktorej jednoducho nemôže utiecť a musí sa s ňou vysporiadať. Aj naďalej si však stojí za svojim plánom zaoberať sa dlhodobo nabaľovaným dlhom.

Čoraz viac totiž počuť hlasy, ktoré hovoria o potrebe upraviť tempo konsolidácie v závislosti na aktuálnom ekonomickom vývoji a slabom raste. Podobné vyhlásenia počuť aj zo strany medzinárodného menového fondu.

xtb
MARTIN KIABA je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v odbore financie, bankovníctvo a investovanie. Aktívne sa zaujíma o finančné trhy, problematiku verejných financií a politické dianie doma i v zahraničí.
Zdieľať
Komentáre