Daň, ktorá rozplače európsky finančný sektor! (časť druhá)

V druhej časti o dani z finančných transakcií prejdeme k samotnému návrhu zavedenia tejto dane vo vybraných krajinách Európskej únie v rámci tzv. posilnenej spolupráce.

O čo ide?

Posilnená spolupráca je postup, kedy sa aspoň deväť členských štátov rozhodne realizovať iniciatívu navrhovanú Komisiou po tom, ako sa ukáže, že v rámci tejto iniciatívy nie je možné dosiahnuť v primeranej lehote jednomyseľnú dohodu.

Aj Slovensko

K návrhu posilnenej spolupráce sa pripojilo celkom 11 krajín a to Belgicko, Nemecko, Estónsko, Grécko, Španielsko, Francúzsko, Taliansko, Rakúsko, Portugalsko, Slovinsko a Slovensko. Podotkneme, že tieto krajiny predstavujú dve tretiny hrubého domáceho produktu Európskej únie.

Určitú formu dane z finančných transakcií pritom už v súčasnej dobe má 10 krajín Európskej únie. Pre tie z nich, ktoré sa zapojili do zavedenia spoločnej daňovej politiky v tejto oblasti to znamená, že budú musieť harmonizovať svoje vnútorné predpisy podľa spoločného vzoru.

Ide predovšetkým o uplatňovanie dohodnutej minimálnej sadzby a harmonizovanie daňového základu. Zvyšné štáty z 11 zapojených, ktoré doteraz daň z finančných transakcií vôbec neuplatňovali, ju budú musieť v požadovanej forme zaviesť.

3 hlavné ciele

Konečný návrh si stanovuje tri hlavné ciele, ktoré má daň z finančných transakcií naplniť.

Po prvé to je posilnenie jednotného trhu znížením počtu rozdielnych vnútroštátnych prístupov k zdaneniu finančných transakcií. Po druhé by táto daň mala zabezpečiť, aby sa finančný sektor spravodlivým a podstatnejším spôsobom podieľal na verejných príjmoch.

A nakoniec by daň z finančných transakcií mala podporovať regulačné opatrenia, ktoré by „pritlačili“ finančný sektor k tomu, aby viac smeroval k reálnej ekonomike, namiesto rozsiahlych špekulatívnych obchodov.

Cieľom štátov, ktoré v súčasnosti prijímajú spoločný postup v tejto otázke, by mal byť aj pokus o presadenie v ďalších štátoch Únie, ako aj celosvetovom meradle, obmedziť tým možnosť vyhýbať sa plateniu, minimalizovať niektoré druhy špekulatívnych obchodov a systém zefektívniť. Otázka znie, či je daň z finančných transakcií tým správnym nástrojom?!

V tretej časti si povieme niečo o argumentoch, ktorými Európska komisia odbíja kritikov dane!

Foto: wikimedia

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre