5 noviniek štvrtka, ktoré potrebujete vedieť!

1. Kanadská spoločnosť Research in Motion (RIM), ktorá je známa produkciou zariadení BlackBerry, sa na prekvapenie trhu vrátila do sveta zelených čísel.

Vo svojom štvrtom fiškálnom kvartáli, ktorý firma RIM uzavrela 2. marca 2013, zarobila 94 miliónov dolárov. Ešte v rovnakom období pred rokom sa výrobca BlackBerry utápal v strate 125 miliónov dolárov. Mnohí pozorovatelia aktuálne čakajú na čísla, ktoré ukážu, ako sa darí predajom nového smartfónu BlackBerry Z10.

Múdry telefón s novým operačným systémom bol v polovici marca s oneskorením uvedený aj na trh v USA. Prvé predaje naznačujú, že môže ísť o bestseller!

2. Francúzsky prezident Francois Hollande vo štvrtkovom televíznom vysielaní prehlásil, že podniky vo Francúzsku by z príjmu viac ako milión eur mali odvádzať  75 % daň.

Okrem majetnejších Francúzov by tak milionárska daň mala postihnúť aj vysokorentabilné spoločnosti. Podľa prieskumov je ale väčšina Francúzov proti vysokým daňovým sadzbám. Je to práve daň z bohatstva, ktorá bola hlavným sľubom socialistov v predvolebnej kampani.

Pred šiestimi dňami taliansky prezident poveril Bersaniho, aby zostavil novú vládu. Nepodarilo sa! (wikimedia)

3. Úrad talianskeho prezidenta Giorgia Napolitana vo štvrtok vyhlásil, že stredoľavicovej strane Pier Luigi Bersaniho sa nepodarilo zostaviť vládu. Aj keď Bersaniho strana voľby vyhrala, potrebuje partnera v druhej komore.

Veľkolepý úspech vo februárových parlamentných voľbách zaznamenala strana „Hnutie piatich hviezd“, ktorej šéfuje bývalý komik Beppe Grillo. Ten s Bersanim do koalície nechce.

4. Ako vo štvrtok informovalo americké ministerstvo obchodu, hrubý domáci produkt USA rástol v 4. kvartáli 2012 rýchlejšie než ako tvrdil pôvodný odhad. Miesto 0,3 % si najväčšia ekonomika sveta pripísala 0,4 %-ný rast. Aj napriek pozitívnej revízii údajov ale nemožno obísť skutočnosť, že ide o najslabší hospodársky rast USA od začiatku roka 2011. Organizácia OECD verí, že ekonomika USA v prvom kvartáli 2013 porastie tempom až 3,5 %. Uvidíme, či sa tento “comeback” podarí naplniť!

5. Štatistický úrad SR vo štvrtok informoval o februárovom vývoji cien vo výrobnej sfére. Ceny priemyselných výrobcov pre tuzemsko vo februári  oproti januáru klesli o 0,5 %, za čo môže hlavne 2,1 %-ný pokles cien dodávky elektriny, plynu, pary a studeného vzdu­chu.

Ceny poľnohospodárskych výrobkov boli vo februári medziročne vyššie o 12,3 %. Ceny rastlinných výrobkov sa zvýšili o 29,2 % a ceny živočíšnych výrobkov o 0,7 %.Ceny stavebných prác sa vo februári oproti januáru nezmenili.

Chceš dostávať súhrn dňa na e-mail? Prihlás sa!

Foto: arrayexception

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre